Agenția de Sănătate Publică din Canada face demersuri pentru a îmbunătății campania publică anti-fumat desfășurată la nivelul acestui stat. Astfel, pe fiecare țigară va fi imprimat un mesaj prin care fumătorii vor fi încurajați să renunțe la acest viciu.
Mesajele care vor fi imprimate direct pe țigări vor fi de tipul: „Cigările provoacă cancer” sau „Otravă în fiecare țigară aprinsă”.
Agenția pentru Sănătate Publică din Canada a anunțat că noul plan de reducere a fumatului în rândul populației va intra în vigoare începând cu 1 august 2023. Scopul acestei măsuri este de a reduce fumatul cu până la 5%, până în 2035. „De această dată va fi imposibil de evitat avertismentele” transmit oficialii din Canada.
Această măsură s-a aflat în dezbatere publică în Canada, preț de 75 de zile. Oficialii din sănătate din Canada au declarat că intenționează să extindă acest timp de campanie prin imprimarea unor etichete de avertizare suplimentare în interiorul ambalajelor și prin introducerea unor noi mesaje de avertizare externe.
Datele statistice ale Ministerului Sănătății canadian arată că, anual, în această țară aproximativ 48.000 de persoane își pierd viața din cauza fumatului.
Această măsură a fost apreciată de către Societatea Canadiană de Cancer, Fundația Inimii și Accidentului Vascular Cerebral din Canada și Asociația Pulmonară Canadiană, care au declarat că speră ca aceste măsuri să descurajeze oamenii, în special tinerii, să renunțe la fumat.
Fumatul de țigări este larg recunoscut ca un factor de risc pentru cancerul pulmonar, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Canada a implementat imprimarea mesajelor anti-fumat pe pachetele de țigări începând din 1989, după ce Marea Britanie a introdus o astfel de măsură în 1971.
Statele Unite au fost prima țară din lume care a impus avertizări de sănătate pe ambalajele de țigări, adoptând Federal Cigarette Labeling and Advertising Act în 1965.