La inițiativa Asociației Europene de sănătate Publică (EUPHA), în perioada 13-17 mai se organizează pentru prima dată Săptămâna Eropeană a Sănătății Publice. Fiecare zi a acestei săptămâni are o tematică dedicată pentru dezbateri care vor fi organizate în 25 de state europene, inclusiv România.
Tema primei zile este: Să devenim, să fim și să rămânem activi fizic. La finalul unei mese rotunde pe acest subiect organizate la Bruxelles, participanții vor face un seminar de mișcare în aer liber, pentru a promova activitatea fizică. Activitatea fizică și participarea la sporturi s-a dovedit benefică pentru sănătatea mintală și pentru incluziunea socială, iar vârstnicii care fac mișcare pot avea o mai bună calitate a vieții, independență și risc redus de fragilitate și mortalitate redusă.
Ziua de marți, 14 mai, are ca temă: Mediile sănătoase. Poluarea aerului este cel mai mare risc de mediu pentru sănătate, în Europa. Principalele măsuri vizate sunt introducerea mai multor mijloace de transport prietenoase cu mediul, mai multe spații verzi și accesul facil la servicii adecvate de canalizare și la cantități suficiente de apă sigură pentru băut și pentru a asigura igiena locuințelor, a școlilor și a unităților sanitare.
Tema zilei de miercuri, 15 mai, este: Grijă pentru îngrijiri. În fapt, este vorba de importanța care se acordă unui sistem de sănătate bine organizat și finanțat, accesibil geografic și financiar, echitabil și cu accentul pus pe prevenție și promovarea sănătății. Accentul se pune pe Medicina primară, care ar trebui în primul rând să ajute oamenii să-și îmbunătățească starea de sănătate și bunăstare și nu neapărat să trateze diverse boli.
Joi, 16 mai, tema va fi Diete sustenabile și sănătoase, în condițiile în care regimurile nesănătoase și lipsa mișcării constituie unele dintre principalele riscuri pentru sănătate. Astfel, mai multe alimente provenind din plante sunt mai sănătoase, iar aportul de zaharuri ar trebui redus prin limitarea consumului de alimente și băuturi cu conținut caloric înalt și prin gustări alcătuite din fructe proaspete și legume crude.
Ziua de vineri va fi dedicată Sănătății Mintale a Tinerilor. Aproape unul din cinci adolescenți din Uniunea Europeană trăiește cu probleme psihologice sau de comportament. Problemele de sănătate mintală pot avea efecte negative asupra dezvoltării sociale, intelectuale și emoționale a persoanelor tinere, afectându-le astfel viitorul. Principalul mesaj al acestei zile este că sănătatea mintală, împreună cu sănătatea fizică, asigură tinerilor condițiile necesare pentru a face față provocărilor din adolescență și le ușurează acestora tranziția spre viața de adult.
Evenimentele sunt organizate împreună cu Comisia Europeană și cu sprijinul Biroului regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS Europa).