Știri

Prima demitere după incendiul de la “Matei Balș”. Ce îi reproșează ministrul Sănătății managerului demis

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a decis să o demită pe Maria Nițescu din funcția de manager interimar al Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”. Nițescu preluase funcția după ce prof. dr. Adrian Streinu-Cercel și-a dat demisia din funcție, ca urmare a faptului că a fost ales senator în urma alegerilor din decembrie 2020.

Demiterea Mariei Nițescu vine la aproape o lună de la incendiul izbucnit la “Matei Balș”, la pavilionul V, în urma căruia mai mulți pacienți internați au murit.

Manager interimar a fost numit dr. Cătălin Apostolescu, până acum director medical al Institutului.

Decizia (demiterii – N.R.) este motivată de multiplele disfuncționalități în gestionarea situației pacienților internați în Pavilionul V al Institutului care au fost transferați în urma incendiului din 29 ianuarie 2021 și în comunicarea cu Ministerul Sănătății, conform Art. 6, alin. (1) și (5), al Ordinului ministrului Sănătății 1384/2010 privind aprobarea modelului-cadru al contractului de management și a listei indicatorilor de performanță a activității managerului spitalului public. Ministerul Sănătății a solicitat informații cu privire la decesul unui pacient internat în Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov care, potrivit presei, s-a aflat în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș” în timpul incendiului. Institutul a răspuns, printr-o notă telefonică, la ora 10.01, potrivit căreia pacientul nu s-a aflat în Pavilionul V în momentul incendiului și nu a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov. La ora 14.17, Institutul a revenit asupra acestei informații și a comunicat Ministerului Sănătății că pacientul s-a aflat în Pavilionul V în timpul incendiului, că a fost evacuat de către personalul medical propriu înaintea sosirii echipajelor de intervenție și că a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov în data de 29 ianuarie 2021, la ora 16.30”,  se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Totodată, Vlad Voiculescu a cerut demararea unei anchete a Corpului de Control al ministrului care să elucideze modul în care au fost gestionate transferurile tuturor pacienților internați în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș” din București, precum și comunicarea cu toate celelalte autorități implicate.