Previziunile specialiștilor. Ce ne așteaptă dacă nu ne vaccinăm: valul 4 al pandemiei și noi măsuri de restricție

România pierde tot mai mult teren în fața pandemiei, prin refuzul oamenilor de a se vaccina. Vaccinarea este importantă pentru că poate asigura un control mai bun al pandemiei și ne poate ajuta să revenim la viața normală. Dacă ritmul de vaccinare nu va crește și consecințele vor fi altele.

Suntem tot mai aproape de valul 4, dacă vom continua să ignorăm mesajele specialiștilor în privința vaccinării. Creșterea cazurilor va aduce cu ea și alte măsuri de restricții, explică specialiștii.

„Vom avea restricții mai ales în zonele unde populația nu se vaccinează și campania de informare nu a ajuns. Problema pe care noi o avem acum este că avem mesaje care merg în toate direcțiile, dezorganizat. Avem grupuri țintă care sunt extrem de diferite și pentru fiecare dintre grupurile țintă mesajele trebuie să fie organizate către respectivele grupuri țintă. Este o campanie generală și cu cât mesajul este mai general riști să-i pierzi pe toți. Trebuie să acționăm țintit”, a explicat prof. dr. Răzvan Cherecheș, în direct la Medika TV.

Mai mult decât atât, specialiștii atrag atenția că în perioada următoare autoritățile ar trebui să consolideze un așa-zis plan B, pe care să-l pună în funcțiune dacă nivelul imunității de grup nu va fi atins. „Cel mai probabil, undeva prin octombrie-noiembrie, cam atunci și la noi tulpina Delta va deveni majoritară. Sunt lucruri care se pot face, eu anticipez că nu vom ajunge la imunitatea de grup. Noi trebuie să avem un plan B. Trebuie să gândim pentru toate ministerele care sunt măsurile care trebuie luate și diferențiat de la județ la județ. Deja putem să vedem de exemplu București, Cluj, unde procentele au trecut de 40% și până în toamnă vor ajunge la 50%, problemele vor fi mult mai mici în toamnă și vor putea prelua cazuri din județele din jur. Numărul de cazuri din ATI din județele unde procentul de vaccinare este mic va fi mare. Asta înseamnă că trebuie reorganizată capacitatea de testare, să testăm mai mult în județele respective. Trebuie să pregătim din timp transportul persoanelor grave către județele unde nu vor fi atât de multe cazuri grave. Trebuie asigurată partea de logistică. Toate aceste lucruri trebuie comunicate clar. Oamenii trebuie să știe foarte clar, județul în care locuiți este la risc, s-ar putea să fie restricții. Pentru că dacă știi din timp te poți pregăti”, a mai spus prof. dr. Răzvan Cherecheș, la Medika TV.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes