Prevenție, precauție, vaccinare. Recomandările specialiștilor pentru a putea scăpa de pandemie

Chiar dacă avem cea mai relaxată țară din Europa, România nu a scăpat de riscurile epidemiologice. Tocmai de aceea, pentru a evita tragediile și a îngenunchea sistemul sanitar, în următoarea perioadă trebuie să facem eforturi comune pentru a putea ține piept valului 4 al pandemiei.

Tulpina Delta este principalul factor de îngrijorare pentru autorități și specialiștii din sănătate. În cel mai scurt timp ea va deveni dominată și în țara noastră. Tocmai de acea specialiștii susțin că trebuie să fim pregătiți pentru a evita un dezastru.

O predicție care a fost făcută este că varianta Delta va deveni dominantă în curând și de aceasta nu ne putem feri. Pentru că am văzut niște studii, în cazul acestei variante a fost nevoie de câteva secunde în prezența unor persoane infectate, fără mască, într-un mall pentru a contracta boala. Și infecțiozitatea este mai mare, poate că se produce o cantitate mai mare de viruși și numărul virusurilor prezente în aerosoli este mai mare decât în cazul altor variante. Această variantă Delta este campioană la contagiune. Trebuie să avem în momentul de față o expectativă armată vis-a-vis de ce ne așteaptă. Nu trebuie să ne culcăm pe o ureche, pentru că ceea ce înainte era testare, testare, testare acum este testare, testare, secvențiere. Secvențierea este extrem de importantă în lupta cu virusul”, a spus dr. Radu Ciornei, cercetător în domeniul imunologiei și geneticii moleculare, la Medika TV.

Tocmai de aceea specialiștii ne recomandă să fim precauți în continuare și să ascultăm de sfaturile lor. Asta înseamnă să purtăm masca acolo unde este necesar și să ne vaccinăm, dacă nu am făcut-o până acum.

S-a demonstrat că simpla trecere prin boală este mult mai puțin eficientă decât vaccinul și apar studii care ne demonstrează asta. Vaccinul este superputerea noastră și prevenția, pentru că nu trebuie uitată. Purtarea măștii este încă o metodă eficientă de protecție. Pe lângă vaccinare, trebuie să avem această inteligență colectivă. Vaccinul, partea imunologică pe care o putem cuantifica mai greu, dar există răspunsul comunității care trebuie să fie unul de inteligență colectivă și trebuie să avem acest comportament fără risc”, a mai spus dr. Radu Ciornei, pentru Medika TV.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea