Noile discuții pe tema valorii punctului de consultație pentru medicina de ambulator scot în evidență problemele financiare pe care sistemul medical le are atunci când vine vorba despre acest domeniu de activitate. Medicul Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, a atras atenția cu privire la faptul că este nevoie de o mai bună finanțare a acestei categorii profesionale din sănătate, având în vedere că este singura plătită pentru performanță.
Într-o intervenție la Medika TV, dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România a explicat faptul că, spre deosebire de spitale, medicii din ambulator și medicii de familie reprezintă baza sistemului medical din România și, totodată, sunt singurii plătiți pentru performanță.
„Toți politicienii susțin că medicina de primară și de ambulator este baza sistemului medical și doresc să le consolideze. Ceea ce fac în realitate este total diferit. Eu tot timpul am spus, haideți să nu ne uităm la cei 8% cât consumă medicina primară și cea de ambulator, să ne uităm la 50% care este consumat în medicina de spital. Nu este vorba de a ține cu cineva aici. Noi avem niște principii pe care trebuie să le aplicăm. În primul rând este vorba despre sustenabilitate financiară. Apoi transparență, să ni se spună clar de ce banii merg acolo și care este suma de bani alocată. Apoi vorbim despre predictibilitate. Acești oameni investesc în echipamente, dacă ei nu știu ce vor face, care va fi valoarea punctului peste o lună, vor intra în faliment. Și nu în ultimul rând, foarte important, este echitatea. Pentru că colegii noștri din ambulator și medicina primara sunt singurii medicii care sunt plătiți pe performanță. Sunt singurii plătiți pentru munca depusă. Deci este singurul sector unde plata se face pe performanță” susține dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.
Totodată, medicul Daniel Coriu a atrat atenția cu privire la inechitățile din sistemul medical românesc.
„În sectorul spitalicesc se face la fel pentru toată lumea, lucru care ne nemulțumește pe toată lumea. Și în plus crează o inechitate față de colegii din medicina primară și medicina de ambulatoriu. Nu vorbim despre concedii, despre faptul că ai un salariu fix și, practic, muncești sau nu muncești lucrurile sunt la fel” a mai spus președintele CMR.
Mai mult, președintele Colegiului Medicilor din România a atras atenția cu privire la faptul că negocierea valorii punctului de consultație se va face doar pentru majorare, în niciun caz pentru diminuarea sa.
„Noi am înțeles că România este într-o situație de criză. Am fost de acord și am mullțumit că am reușit să păstrăm nivelul de finanțare din anul precedent, dar sub nicio formă nu vom accepta decât o singură modificare a punctului, în sus. Nu în jos. Este exclus!” a mai spus Daniel Coriu.