Un studiu realizat în Spania arată faptul că 40% dintre produssele din carne vândute în supermarketuri au ieșit pozitiv la testele pentru superbacterii rezistente la antibiotice. Aceste concluzii au fost făcute publice în cadrul Congresului European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase, desfășurat recent în Danemarca.
În urma studiilor pe care le-au realizat, oamenii de știință din Spania au precizat faptul că au identificat tulpini de E. Coli cu un grad crescut de rezistență la medicamente, în 40% din produsele din carne vândute în supermarketuri. Este vorba despre preparate din carne de pui, porc, vită sau curcan.
Oamenii de știință au analizat peste 100 de peroduse din carne, iar testele au arătat faptul că peste 73% dintre produse conțineau niveluri de E. coli peste limitele de siguranță alimentară.
Mai mult, în 40% din cazuri au fost identificate tulpini din aceeași bacterie foarte rezistente la medicamente. De asemenea, a fost izolată și o tulpină de K. pneumoniae.
Pe tot globul, peste 700.000 de oameni își pierd viața din cauza infecțiilor provocate de bacterii rezistente la medicamente, iar cifra ar putea ajunge la 10 milioane până în 2050.
Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății atrag, de asemenea, atenția cu privire la faptul că microbii rezistenți la medicamente reprezintă o mare amenințare pentru sănătatea publică.