Premiu special pentru performanță medicală! Echipa Centrului de Boli Cardiovasculare al Spitalului Militar Central, răsplătită la Romanian Healthcare Awards 2020

Echipa medicală a Centrului de Boli Cardiovasculare al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a fost recompensată cu Premiul special al “Romanian Healthcare Awards 2020”, eveniment dedicat recunoașterii inovației și excelenței din domeniul sănătății.

Romanian Healthcare Awards 2020 este prima și cea mai amplă competiție cu juriu internațional, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor din România, eveniment de recunoaștere a inovației și a excelenței din domeniul sănătății, care își propune să identifice și să aprecieze exemplele de bună practică din sistemul medical românesc, reușitele individuale și de echipă.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauza de mortalitate la nivel mondial, iar Romania ocupa un nedorit loc fruntaș in topul tarilor cu nivel ridicat al mortalității prin boli cardiovasculare. Daca mortalitatea in infarctul miocardic acut a scăzut in ultimii ani datorita programului de angioplastie primara in STEMI, insuficienta cardiaca, valvulopatiile, bolile vasculare periferice si accidentul vascular cerebral continua sa aibă mortalitate crescuta. Mai mulți factori de risc pot explica acest fenomen: numărul mare de fumători, prevalenta crescuta a dislipidemiei necontrolate terapeutic, prevalenta in creștere a hipertensiunii arteriale (45%) demonstrată in recentul studiu epidemiologic SEPHAR III, cu rate de control terapeutic mai reduse fata de media europeana, prevalenta crescuta a diabetului zaharat, demonstrata in ultimii ani de un studiu epidemiologic desfășurat de comunitatea medicala a specialiștilor in diabet si nutriție, dubla fata de prevalenta cunoscuta anterior si raportata la Organizația Mondiala a Sănătății (peste 10%), creșterea alarmanta a obezității la toate grupele de vârstă, inclusiv la copii, si nu in ultimul rând, îmbătrânirea populației. Toți acești factori implicați in patogenia bolii vasculare aterosclerotice explica de ce nu exista încă o scădere evidenta a mortalității cardiovasculare. La acești factori se adaugă absenta unui program național de screening si prevenție primara.

Pe baza acestor date, am identificat posibilitatea de diversificare a paletei de servicii medicale oferite de specialiștii Centrului, astfel încât, cu toate restricțiile impuse de evoluția fenomenului pandemic al virusului SARS-CoV-2 să putem trata, în condiții de maximă siguranță, toată paleta de afecțiuni cardiovasculare, cuprinsă în cadrul Programelor naționale de sănătate”,  transmite Spitalul Militar Central într-un comunicat de presă. Mai multe detalii despre acest subiect puteți găsi AICI.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea