La Timișoara, medicul Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Terapie Intensivă, a implementat, în premieră națională, un sistem american care presupune ca o echipă de medici de la ATI să fie prezentă și în alte secții ale spitalului, unde există pacienți gravi care au nevoie de îngrijire susținută. Acest sistem a fost introdus de șase luni, momentan doar pentru secția de neurochirurgie, însă rezultatele sunt uimitoare: cu 50% mai puține cazuri de stop cardiorespirator.
”Am cunoscut acest sistem prin intermediul doamnei dr. Corina Filip care lucrează într-un spital din Massachusetts, SUA, în cosecință am fost într-un schimb de experiență, împreuna cu alți cinci colegi, de la secția ATI, la dânsa în spital. După două săptămâni, ne-am intors și am implementat programul, în aprilie, în secția de neurochirurgie. Era nevoie de acest sistem pentru pacienții gravi care trec, de obicei prin secția de ATI, unde există echipamente complexe dar, după faza critică, au nevoie de o îngrijire susținută. Când sunt transferați pe alte secții, prezența unei echipe de ATI proactivă pe aceste secții ar putea ajuta. Până acum, atunci când starea unui pacient se agrava, medcii sunau echipa de ATI dar, de obicei e prea tarziu și eforturile de salvare nu mai sunt la fel de eciente. Prin acest proiect, se asigură o echipă de medic și asistentă care merge în sectia de neurochirurgie, numită TIM-terapie intensivă mobilă. Pacienții primesc astfel cea mai bună îngrijire, se intervine cu tratamente și echipamente care nu sunt disponibile, în mod uzual în sectia respectivă ecografi.
Am văzut că în SUA sistemul acesta a dus la ameliorarea rezultatelor și am fost convins că dacă acolo unde secțiile sunt mai bine dotate decât la noi și personal medical mai mult decât la noi, dacă acolo acesta a produs beneficii, am fost convins că e util și la noi.
Zilele acestea am prezentat la Congresul de la Timișoara și în cadrul spitalului rezultatele. Ele sunt deosebite, numărul de stopuri crdiorepiratorii a scăzut cu peste 50% față de 6 luni anterioare, a scăzut mortalitatea pacienților care au trecut o dată sau de două ori prin secția ATI. Sunt rezultate majore care ne încurajează să extindem și la alte secții in spital, în viitorul apropiat și la nivel național. Acest proiect se înscrie în conceptul medicinei moderne, a medicinei perioperatorii care presupune implicarea medicului ATI atât în faza post-operatorie, cât și postoperatorie,” a explicat dr. Dorel Săndesc, pentru Medika TV, în cadrul emisiunii Medika Special, moderată de Doru Gheorghiade.
Puteți afla mai multe informații din materiaul video următor: