Eveniment Știri

PREMIERĂ MEDICALĂ. Un islandez, beneficiarul primului transplant dublu de brațe din lume

O echipă extinsă formată din 50 de medici și asistente a realizat primul transplant de brațe. Beneficiarul este un bărbat de 48 de ani din Islanda, de profesie electrician, care și-a pierdut brațele în urmă cu două decenii. Povestea bărbatului este relatată de The Guardian. În ianuarie 1998, bărbatul lucra ca electrician la o linie de înaltă tensiune. El a fost expus unui șoc electric, a suferit arsuri ale brațelor, fracturi și leziuni interne și s-a aflat în comă timp de trei luni. De atunci a fost supus mai multor intervenții chirurgicale, inclusive unui transplant de ficat.

Deocamdată, nu se știe dacă brațele vor fi funcționale. Pacientul mai are de așteptat până când i se va permite să își miște mâinile. Dacă va putea folosi noile brațe, bărbatul va trebui să urmeze ani lungi de recuperare.

Intervenția a fost una la care au participat, concomitant, patru echipe de chirurgi pentru a reduce timpul de realizare a transplantului. La final, medicii au apreciat că probabilitatea de a fi funcțional este mai mare pentru brațul drept, întrucât la stângul a fost nevoie de o reconstrucție complete de umăr. După nouă zile de la realizarea transplantului, pacientul evoluează bine, fără complicații.

„Având în vedere nivelul amputării, nu putem promite nimic”, a spus Lionel Badet, chirurgul care a lansat în 2010 protocolul medical pentru această operaţie.