Spitalul Militar Central anunță realizarea cu succes a unei proceduri medicale în premieră pentru unitatea medicală. Este vorba despre prima crioablație de fibrilație atrială, care s-a realizat luna aceasta în Compartimentul de Electrofiziologie și Implant Pacemaker al Centrului de Boli Cardiovasculare din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”, la o pacientă de 63 de ani, aflată în evidența medicilor cardiologi din instituția medicală.
Crioablația constă în refrigerarea la -60/ -80 grade a zonelor implicate în producerea și întreținerea tulburărilor de ritm. Procedura de ablație are avantajul unei durate reduse, alături de o perioadă scurtă de spitalizare.
“Procedura a fost efectuată de către maiorul dr. Vasile Iliese în colaborare cu dr. Radu Vătășescu de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca – București și cu sprijinul proctorilor de la firmele producătoare a dispozitivelor medicale utilizate în cadrul protocolului intervențional terapeutic și a fost posibilă datorită dotării Compartimentului de Electrofiziologie cu aparate de ultimă generație. Pentru puncția transseptală s-a folosit sistemul de ecografie intracardiacă (ICE)”, se arată într-un comunicat al Spitalului Militar Central.
Potrivit specialiștilor, crioablația are mai multe avantaje, în afara duratei reduse de intervenție și de spitalizare: risc mai scăzut de perforație cardiacă sau de afectare a structurilor adiacente, poate fi utilizată cu mai mult succes în zone cu flux sanguin redus, produce mai puțină iritație la nivel cardiac și se asociază cu risc mai scăzut de formare de trombi, cateterele utilizate rămân fixate în timpul procedurii – spre deosebire de cele utilizate în ablația prin radiofrecvență, care sunt mobile, permite înghețarea reversibilă a țesutului pentru a testa dacă este responsabil de aritmie.
Acest gen de intervenție are totuși și dezavantaje, subliniază specialiștii, cum ar fi că timpul necesar producerii unei leziuni este mai mare (4 – 8 minute) comparativ cu cel necesar prin utilizarea radiofrecvenței, leziunile produse sunt prea mici sau rata ușor mai mare de recurență la 6 luni. În cazul unei astfel de intervenții pot apărea inclusiv complicații, care pot fi însă evitate printr-o pregătire și supraveghere corespunzătoare.