Sănătatea în România

PREMIERĂ MEDICALĂ ÎN ROMÂNIA! Cum au salvat medicii din Iași viața unei tinere de 21 de ani

sursa foto: Spitalul Clinic de Urgenta Iasi

Viața unei tinere de 21 de ani a fost salvată în urma unei intervenții realizată în premieră în țara noastră.

Tânăra fusese diagnosticată cu tumoră medulară, iar echipa de medici de la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași a utilizat pentru prima data, atât în spital, cât și în țară, acidul 5-aminolevulinic (5-ala) la nivelul măduvei spinării.

Este vorba despre o substanță de contrast care se fixează pe celulele tumorale, delimitând mult mai ușor tumora de țesutul sănătos din jur. Acest lucru este posibil datorită faptului că această substanță se fixează numai pe celulele tumorale, având capacitatea de a emite florescență când se folosește o lumină specială, lumina albastră/violet, cu o lungime a undei de 400 nm. Am reușit să îndepărtăm tumora medulară prin terapia moleculară”,  se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a unității medicale.

La nivelul Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași acidul 5-aminolevulinic (5-ala) este utilizat frecvent ca protocol standard de rezecție a glioamelor cu grad înalt în tumorile cerebrale, cât și cele spinale.

Intervenția chirurgicală a durat câteva ore și a fost un succes.

Potrivit reprezentanților spitalului, este primul caz raportat în literatura de specialitate din România în care s-a practicat pentru prima data o astfel de intervenție chirurgicală.

Cred că toate eforturile care s-au depus în ultimii ani au reuşit să atingă scopul pentru care spitalul a fost creat, acela de a salva vieţi omeneşti. Bolnavul este centrul echipei medicale, el este prioritar și de aici rezultă calitatea vieții pacientului, concept important la nivelul Spitalului de Neurochirurgie din Iași. Fiecare secundă câştigată pentru viața unui pacient este importantă”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.