EXTERNE Știri

PREMIERĂ MEDICALĂ! Celule hepatice, transplantate cu succes în Japonia la un nou-născut

Medicii din Japonia au transplantat cu succes celule hepatice derivate din celulele stem embrionare la un copil nou-născut. Aceasta este o premieră medicală în lume și ar putea oferi noi opțiuni de tratament pentru sugari.

Nou-născutul suferea de tulburări  de metabolism al ciclului ureei, ficatul său nefiind capabil să proceseze amoniacul toxic.

Însă vârsta bebelușului, de numai 6 zile, era prea mică pentru a fi supus unui transplant de ficat. O astfel de opțiune nu este considerată sigură până când un copil nu ajunge să cântărească între 6-13 kg, adică la vârsta de 3-5 luni.

Medicii de la Centrul Național pentru Sănătatea și Dezvoltarea Copilului au decis să încerce un „tratament de punte” până când bebelușul a fost suficient de mare, injectând 190 de milioane de celule hepatice derivate din celulele stem embrionare (celulele ES) în vasele de sânge ale ficatului copilului.

În urma tratamentului, „pacientul nu a înregistrat o creștere a concentrației de amoniac din sânge și a fost capabil să finalizeze cu succes următorul tratament” și anume un transplant de ficat, se arată într-un comunicat de presă al institutului din Japonia, citat de Medical Express.

Copilul, al cărui sex nu a fost dezvăluit, a primit un transplant de ficat de la tatăl său și a fost externat din spital la șase luni de la naștere.