Povești dramatice în azilele de bătrâni din Madrid. Situația, mai gravă decât se recunoaște

Azilele de bătrâni din Madrid și din jurul capitalei spaniole se confruntă cu situații dramatice, zilele acestea. Jurnaliștii cotidianului spaniol El Pais semnalează situația critică din așezămintele confruntate cu problema personalului insuficient și cu refuzul ambulanțelor când solicită preluarea bolnavilor infectați. Publicația iberică a primit numeroase e-mailuri și telefoane de la angajații azilelor și de la rudele bătrânilor rezidenți în aceste unități. Familiile se plâng că nu-și pot vizita bătrânii, dar nici nu sunt informate la timp. De multe ori, rudele sunt informate tardiv despre apariția focarelor și despre starea vârstnicilor infectați.

Infecțiile din azile, numeroase, dar fără confirmare

Așezămintele din zona limitrofă Madridului se confruntă cu focare de COVID-19, dar situația este încă destul de confuză. Autoritățile de la Madrid au cerut, zilele trecute, o anchetă pentru a afla câți bătrâni din cele 425 de azile din regiune au contractat virusul SARS-CoV-2 și câți au murit. Conform estimărilor celor de la EL PAIS, cel puțin 70 de rezidenți și-au pierdut viața, dar infecțiile cu coronavirus sunt greu de confirmat. Multe azile nu au kituri de testare, ceea ce înseamnă că decesele sunt înregistrate ca și cazuri suspecte.  Autoritățile au dezbătut dacă este mai bine să evacueze centrele sau să le transforme în spitale. Perspectiva pentru rezidenți este sumbră. Iată câteva dintre principalele plângeri cu privire la criza din azile, consemnate de El Pais!

Ambulanțele nu răspund solicitărilor. Angajat azil: ’’Serviciile de urgență mi-au spus că nu mă pot ajuta’’

Mulți vârstnici s-au îmbolnăvit în azile fiindcă ambulanțele nu i-au dus la spitale. Unii membri ai familiei au spus că părinții sau bunicii lor sunt lăsați să moară, fiind considerați cauze pierdute, deoarece au și alte afecțiuni medicale sau au o vârstă înaintată. Un angajat a declarat că au căutat pe cineva care să ajute un bărbat de 91 de ani care se chinuia să respire încă de joi dimineață. Vinerea trecut, un medic l-a consultat și a spus că este un „posibil caz de Covid-19”, dar nu a avut un kit care să confirme diagnosticul. „Îl văd pe acest bărbat plângând și ar trebui să primească îngrijiri în spital”, a declarat angajatul, care a cerut să rămână anonim pentru a-și proteja locul de muncă. „Am sunat la 112 de șapte ori și degeaba. După ce am așteptat două ore, mi-au spus pe un ton mai puțin prietenos că nu ne pot ajuta. ”

Unele dintre azile le-au spus familiilor că nu pot face nimic pentru cei dragi. „Există foarte puține opțiuni pentru un transfer la spital”, a scris un medic familiei unui rezident din azilul Albertia Moratalaz. În acest centru, nouă rezidenți au murit din cauza unor cazuri suspecte și confirmate de Covid-19.

Deficit de infirmieri: ’’Avem nevoie de ajutor. Suntem copleșiți!’’

Mulți infirmieri  nu au mai venit să muncească în azile pentru a evita să fie infectați cu coronavirus. Asta a dus la o dezorganizare în administrarea azilelor, contribuind la creșterea infecțiilor și a deceselor. Antonio Naranjo Fabián, managerul Fundației Santísima Virgen & San Celedonio, un azil situat în apropiere de stadionul Santiago Bernabéu, el însuși testat pozitiv cu coronavirus, la fel ca și alți angajați din azil, a declarat pentru EL PAÍS că cel puțin 11 persoane au murit în centru. Șapte din cazuri confirmate de coronavirus și patru din cazuri suspecte care nu au fost niciodată diagnosticate. “Avem nevoie de ajutor. Suntem copleșiți. Facem tot ce putem “, a spus Naranjo Fabián prin telefon. „Nu vreau să duc virusul acasă”, a declarat pentru EL PAÍS o angajată din cadrul azilului de bătrâni Francisco de Vitoria din Alcalá de Henares, care a explicat că locuiește cu părinții ei de 70 de ani.

Personalul poartă mănuși de bucătărie

Până joi, mulți angajați au continuat să lucreze fără mănuși sau măști de protecție. Sindicatul angajaților CSIT a anunțat că va depune o plângere împotriva directorilor azilelor care nu au asigurat personalul cu echipamentul de protecție necesar pentru a evita contaminarea. Câțiva angajați  au declarat că au folosit mănuși de bucătărie în azile, în timp ce alții au spus că au împărțit echipamentul de protecție între ei.

Familiisunt ținute la distanță și dezinformate

Multe familii ale vârstnicilor se plâng de lipsa de transparență din azilele de bătrâni. În câteva cazuri, au fost informați cu privire la focarul de coronavirus la câteva zile după declanșarea acestuia. Conform regulilor de încetinire a răspândirii coronavirusului, familiile nu au voie să-și viziteze persoanele dragi din azile, ceea ce înseamnă că le este dificil să cunoască situația reală.

„Prefer să am grijă personal de mama mea , să fiu alături de ea până în ultima clipă”, a spus Miguel Ángel López, a cărui mamă se află într-un azil public, unde mai mulți rezidenți au fost infectați cu coronavirus. „Refuz să cred că am dus-o pe mama în cel mai rău loc posibil și că nu o voi mai vedea.” Iar asta e o îngrijorare împărtășită de mulți. „Astăzi este Ziua Tatălui și a fost o zi grea. Mă tem pentru viața lui. Iar partea cea mai rea dintre toate este că, dacă se infectează, nimeni nu va face nimic pentru a-l ajuta ”, a scris într-un e-mail Laura Gómez, fiica unui bătrân aflat în azil, unde există patru cazuri de coronavirus.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes