Sănătatea în România Știri

Povești de la vaccinare – despre teama de ac. Bărbații, mai temători în fața înțepăturii decât femeile

Un membru al echipei Drive-Thru Cluj-Napoca, Florin Moroșanu, dă dovadă de un talent nativ atunci când vine vorba despre istorisire unor situații întâlnite în centrul de vaccinare în care lucrează.

Prima sa poveste, publicată de pagina oficială de Facebook a CNCAV, în care a descris experiența vaccinării unor muncitori vietnamezi care nu știau nici română și nici engleză, a stârnit o mulțime de reacții.

Acum, el revine cu o nouă poveste de vaccinare, scrisă în același stil. Moroșaniu relatează despre fobii, dar cu umor. În acest caz, despre teama de ac, întâlnită la multe persoane.

El relatează inclusiv cum un bărbat a venit cu un ac de acasă, pentru a fi sigur că e cel mai mic și nedureros. Concluzia e clară: bărbații sunt mai puțin curajoși atunci când vine vorba de injecții decât femeile.

Iată relatarea savuroasă a lui Florin Moroșanu, așa cum a fost postată și pe pagina RO Vaccinare.

“A mai trecut o săptămână bună la Drive-Thru Cluj-Napoca, ne apropiem de 30.000 de vaccinuri administrate într-o lună și 20 de zile. Față de prima etapă când grija noastră cea mare era să vaccinăm repede și în siguranță pentru a evita cozile, acum grijile noastre sunt puțin altele. Explic. În prima lună, pentru majoritatea pacienților, vaccinarea era determinată de convingere și exista o doză mare de determinare. Începând cu luna iunie, acestei categorii i se mai adaugă un profil distinct, omul care se teme de ac sau cel puțin așa crede.

Teama de ac este mai des întâlnită la bărbați decât la femei. Aproximativ din 10 persoane care dezvoltă reacții înainte de vaccinare, 8 sunt bărbați și 2 sunt femei. Transpirație, leșin, agitație, anxietate, albirea feței sunt manifestări ale unei frici care există doar în mintea noastră.

Detaliul acesta asta mă face să mă gândesc cum ar rezista bărbații dacă ei ar trebui să nască în locul femeilor… Cred că am leșina preventiv înainte de naștere cu vreo câteva zile și am aștepta minunea în stare de inconștiență.

Bun, revin la vaccin. Am avut 2 situații în care 2 pacienți au venit să vadă acul, dacă e mare, dacă e gros, câți cm intră în braț, ba chiar cineva a venit cu acul de acasă. A căutat el în farmacie cel mai mic ac și l-a adus să-l folosim. Evident că l-a dus înapoi acasă, era un ac care nu permitea vaccinarea pentru că era prea scurt și s-a vaccinat cu acul din centrul nostru. Dar ideea în sine, de a căuta un ac cât mai mic prin farmacii mie mi-a dat senzația că acea persoana chiar a vrut să se vaccineze, iar teama de ac l-a făcut să stea și să aștepte o vreme, până și-a făcut curaj.

Pentru toate aceste situații de fobie de ace există Lucian. Lucian este psiholog clinician, coleg cu noi la Drive și am ajuns să-l apreciez tare în cele 2 luni de când îl cunosc. E ca un frate mai mare, înțelept și calm.

OK, calmul e în fișa postului unui psiholog dar mai are o calitate, empatia. Vede el omul stresat în mașină, citește pe fața pacientului că nu este în cea mai confortabilă stare și merge la el sau la ea și reușește să distragă atenția, astfel încât vaccinarea devine o experiență banală”.