SALVATORI ÎN ALB Știri

Povestea emoționantă a unui doctor de suflete. “Roboțelul” cu combinezon și patrafir care alină suferința bolnavilor dintr-un spital COVID (video)

Recent, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că preoții și rudele pot avea acces la căpătâiul bolnavilor COVID-19. O veste care a bucurat pe mulți, dar care pentru alții nu a venit ca o noutate.

Este și cazul preotului Cosmin Roșu, care are deja un an de când îmbracă hainele preoțești numai după ce, mai întâi, se echipează cu combinezon, mască, mănuși și vizieră.

Cosmin Roșu a devenit doctorul de suflete al bolnavilor internați în Spitalul Municipal Rm. Sărat, care de un an este unitate suport COVID-19.

Am făcut o promisiune că voi fi de folos nu doar pacienților ci și personalului medical și se pare că Bunul Dumnezeu a rânduit ca această promisiune să se îndeplinească. După cum puteți vedea, personalul medical trece printr-o perioadă grea. Sunt obosiți, surmenajul își spune cuvântul, sindromul de burnout și atunci pe lângă activitatea mea de preot pentru pacienți trebuie să fiu preot și pentru ei pentru că au mare nevoie. La început, am intrat într-un război nevăzut, cu un inamic nevăzut pentru care nimeni nu a fost pregătit. Nimeni nu avea o experiență anterioară cu o situație de genul acesta și a trebuit să învățăm din mers. Și eu și personalul medical a trebuit să ne adaptăm. Am învățat și am încercat să nu facem nicio greșeală pentru că și cea mai mică greșeală, în acest context, avea consecințe grave. A trebuit să învățăm din experiența altora. Urmăream pe internet filmulețe din alte țări. Cum se îmbrăcau, cum se protejau”, a povestit părintele Cosmin Roșu într-un material publicat de Șansa News.

Preotul nu este aproape doar de pacienți, ci și de medici și asistente, care au la rândul lor nevoie de încurajare și de o vorbă bună.

Cosmin Roșu a ajuns să fie el însuși pacient al spitalului, după ce s-a infectat cu SARS-CoV2 anul trecut, în noiembrie. L-au încercat atunci toate sentimentele despre care îi vorbeau bolnavii care i se confesau. Cu credință și cu ajutorul medicilor a învins și a continuat să îmbrace combinezonul alb și să intre în zona roșie.