Creștinii ortodocși au intrat de câteva zile în Postul Crăciunului. Această perioadă presupune și schimbarea regimului alimentar, prin înlocuirea produselor de origine animală. Nu toate produsele considerate „de post” sunt însă beneficie pentru sănătate. Multe ne pot face mai mult rău decât bine.
Multe persoane care țin post în această perioadă consumă alimente care le fac mai mult rău decât bine. „De cele mai multe ori în România postul se ține cu alimentele ieftine și nesănătoase, dar gustoase. Zahărul este de post, îl găsim în dulciurile de post care, pe lângă zahăr, au și margarină și mulți aditivi. Făina albă este și ea de post. Tot ce înseamnă pâine și patiserie reprezintă produse de post, dar nu ne ajută cu nimic. Mai ales în cazul persoanelor cu boli metabolice cronice. Uleiul vegetal, folosit la prăjit este și el dăunător. La fel de periculoase sunt imitațiile din carne sau de brânză” a explicat, la Medika TV, Cristian Mărgărit, expert în nutriție.
Regimul alimentar în perioada de post trebuie să fie alcătuit din produse sănătoase, așa cum sunt legumele. „Dacă dorim beneficii din post trebuie să ne întoarcem la rețetele tradiționale, la ingredientele de bază, din care să formăm rețete sănătoase. Când vorbim despre ingrediente de bază sănătoase mă refer la fasole, mazăre, linte, năut…Pot fi aromate și condimentate și seamănă perfect cu preparatele din carne. Din mazăre putem face piure sau supă. Năutul poate fi făcut pastă, îl facem humus, preparat în casă. Legumele de toamnă, precum varza. Ciupercile se găsesc în continuare, verdețurile există pe piață. Avem ce mânca în post fără să avem nevoie de zahăr, făină și prăjeli” a mai spus expertul în nutriție.