Poluare record în București. Ce spun autoritățile

Depășiri record ale valorilor privind poluarea, în București, la doi indicatori importanți: PM 2, 5 și PM 10. Rețeaua națională și altele independente au arătat valori uriașe ale celor doi indicatori, duminică noaptea și luni dimineața. Pentru PM 2,5 depășirile au fost de 900 % -1000% , iar pentru PM 10, s-au înregistrat valori crescute cu 800%.

PM 2,5 sunt particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni care pot proveni de la arderi, de exemplu, iar PM 10 sunt particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni care sunt generate de praf sau polen.

Luni dimineața, ministrul Mediului a venit cu explicații privind gradul de poluare înregistrat duminică noaptea și luni dimineața. Ministrul Costel Alexe a explicat că depășirile au fost generate de un incendiu la Gara de Nord, de arderi de vegetaţie şi de cauciucuri, dar şi de faptul că viteza vântului a fost redusă.

”În momentul de faţă vreau să vă spun că la staţia B1, Lacul Morii, la staţia B3 Mihai Bravu sau B6 Cercul Militar am avut  aceste depăşiri care în momentul de faţă vreau să vă spun că acum când avem această conferinţă de presă avem condiţii de intrare în normalitate în ceea ce priveşte poluarea aerului în Bucureşti şi o spun şi staţiile din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului şi o spune şi reţeaua de senzori independenţi care este astăzi în municipiul Bucureşti.

Aş vrea să vă spun că în momentul de faţă am avut acest episod de poluare ca urmarea unui cumul de factori. În primul rând, arderile necontrolate din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Au fost sesizări la 112, am avut în această dimineaţă o discuţie cu cei de la ISU care din din informaţiile pe care le avem, în afară de incendiul semnalat la ora 12:00 noaptea de la Gara de nord şi a sesizărilor primite cu arderile de vegetaţie sau cauciucuri sau toate celelate gunoaie care au fost în cursul serii, au ajuns să avem aceste condiţii de calm atmosferic şi evident cu viteze reduse ale vântului de sub şapte kilometri pe oră, din acest motiv având şi aceste valori ridicate”, a declarat ministrul Mediului.

Particulele pline de praf sau alte substanțe pătrund, prin nas și gât, în alveolele pulmonare și pot provoca reacții alergice, intoxicații sau inflamații. Cei mai expuși sunt bolnavii cronici cu afecțiuni ale inimii sau ale aparatului respirator, cei cu astm, copiii și persoanele în vârstă.

Categorii: Eveniment
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea