POLIȚE FĂRĂ ACOPERIRE. Ce spune președintele Colegiului medicilor despre asigurarea malpraxis

Legea malpraxisului este încă una dintre inițiativele despre care s-a vorbit mult, dar nu s-a realizat mai nimic, în ultimii ani. În prezent, marii beneficiari ai situației de pe piața asigurărilor de malpraxxis sunt firmele de asigurări care vând polițe medicilor, fără însă a suporta despăgubirile atunci când este nevoie.

Asigurarea de malpraxis pe care medicii sunt obligați să o plătească pentru a-și putea exercita profesia este doar o simplă formalitate. „La momentul de față, Legea Malpraxisului nu este altceva decât o modalitate de a aduce niște bani unor companii de asigurări. Noi doctorii suntem obligați să ne asigurăm ca să avem autorizația de liberă practică. Dacă nu fac asigurarea, eu nu pot lucra. Dar, dacă greșesc, acea poliță de malpraxis are multe clauze de excludere și nu acoperă erorile comise de medici” a explicat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, în direct la Medika TV.

Conducerea Colegiului Medicilor din România susține că Autoritatea de Supraveghere Financiară, instituție care are rolul de a superviza activitatea firmelor de asigurare din țara noastră, ar trebui să emită acte normative prin care polițele de asigurare încheiate de medici să fie cu adevărat utile specialiștilor. „Medicul își caută poliția cea mai ieftină de 40 de euro, de maxim 100 de euro pe an. La care asiguratorul spune: ”La banii aceștia ce vrei să-ți asigur?” Autoritatea de Supraveghere Financiară trebuie să intervină. Nu se poate lăsa o entitate să facă un bussiness, iar noi să fim obligați să ne asigurăm. Dar, de fapt, suntem neasigurați” a mai spus dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

O statisitcă oficială realizată în anul 2019 arăta faptul că 6 din 10 pacienți, tratați în clinicile private sau de stat din București, au primit, cel puțin o dată, un diagnostic greșit.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea