Suntem în plin sezon rece, iar temperaturile de afară nu sunt deloc prietenoase. Tocmai de aceea, mulți părinți evită să-i scoată pe cei mici în natură de teamă să nu se îmbolnăvească. Medicii pediatrii recomandă însă plimbările în aer liber, în locul spațiilor închise, chiar și atunci când temperaturile sunt cu minus. Riscul ca cei mici să se îmbolnăvească este mai scăzut afară, decât dacă ar sta înăuntru.
Chiar dacă în ultimele zile valul de frig ne-a dat mari bătăi de cap, pentru copii aerul rece nu reprezintă o problemă. Așa că medicii le recomandă părinților să-i îmbrace adecvat pe cei mici și să-i plimbe prin natură. „Pentru că e frig afară, părinții preferă spațiile închise, dar asta vine cu un risc. Plimbarea este importantă pe orice vreme. Copilul poate lua contact cu natura indiferent de vreme. Bine, să nu fie viscol sau furtună. În rest, numărul de grade cu minus nu reprezintă o problemă. Îmbrăcăm copilul adecvat. Bebelușul nu are nicio treabă dacă este protejat cum trebuie” recomandă dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru.
Și bebelușilor le place să ia contact cu aerul exterior, în ciuda temperaturilor scăzute. Dacă nu s-ar simți confortabil, cei mici ar ști cum să-și facă părinții atenți. „Dacă avem un copil care doarme în cărucior, chiar dacă afară este frig, înseamnă că se simte confortabil. În caz contrar, ar începe să plângă, ar da semne că nu se simte în regulă. Nu ne mirăm că are nasul rece, bineînțeles că are nasul rece, dar nu se întâmplă nimic în rest” a explicat dr. Ilinca Tranulis.
Pentru copiii mai mari, cărora le place să se joace în zăpadă, este necesar ca îmbrăcămintea să fie adecvată vremii. Așa că hainele din lână și care ajută piele să respire e tot ce au nevoie pentru a se simți bucuroși în contact cu natura. „Copiii mai mari se încălzesc jucându-se, s-ar putea chiar să transpire de cât efort depun. Dacă se răcește transpirația s-ar putea să nu se simtă tocmai confortabil. De aceea recomandat este să fie îmbrăcați cu haine care respiră bine, fabricate din materiale precum lâna sau special concepute pentru sport și mișcare. Bumbacul, de exemplu, pus ca prin strat s-ar putea să rețină umezeala și atunci este neplăcut pentru copii” a mai spus dr. Ilinca Tranulis.