Dacă ai ales să-ți petreci vacanța de vară pe malul mării, trebuie să știi că ai alături de tine un aliat puternic pentru sănătate: aerul marin. Pe lângă bine cunoscutele beneficii pentru sistemul respirator, se pare că aerul de mare ajută și memoria.
Fie că te afli pe plajele însorite din Grecia, fie că ai ales să-ți petreci vacanța pe litoralul românesc al Mării Negre, trebuie să știi faptul că astfel de destinații aduc un mare beneficiu pentru sănătatea ta. De exemplu, soarele îmbunătățește vizibil nivelul de vitamina D3 din organism, care joacă un rol important în susținerea sistemului imunitar. Și mai ai alături un aliat atunci când mergi la plajă, aerul de mare.
Beneficiile aerului marin pentru sănătate
Tot mai multe studii arată faptul că aerul din imediata apropiere a țărmului mării, bogat în aerosoli marini, joacă un rol important în buna funcționare a sistemului respirator. Oamenii de știință din cadrul Universității din Gent, de exemplu au prelevat mai multe mostre de aer de pe plajă și au concluzionat, în urma unui studiu, faptul că aerul marin poate influența ADN-ul astfel încât să inhibe celulele canceroase care se pot forma la nivelul plămânilor. Totodată, aerul marin are capacitatea de a susține buna funcționare a tractului respirator superior, fiind un aliat puternic în cazul inflamației sinusurilor.
Un alt studiu, realizat de această dată de bine cunoscuta specialistă în neuroștiințe din Marea Britanie, Rachel Taylor, arată faptul că aerul marin ar putea fi benefic și pentru buna funcționare a creierului. „Când oamenii se află aproape de țărmul mării și inspiră adânc aerul marin, ionii pe care acest aer îi conțin, conferă un bust la nivelul creierului care permite creșterea capacității cognitive” susține dr. Rachel Taylor.
Mai mult decât atât, cercetările pe care le-a realizat dr. Rachel Taylor arată faptul că nu doar aerul marin este benefic pentru organism, ci și nisipul de pe plajă. Astfel, dacă ne cufundăm picioarele în nisip am putea reduce inflamația de la nivelul corpului și creierului.