PLECI ÎN VACANȚĂ, DAR ȘTII DACĂ NU E RISCANT PENTRU SĂNĂTATEA TA? Ce să faci ca să nu te îmbolnăvești

Odată cu relaxarea măsurilor, tot mai mulți oameni încep să se gândească din nou la vacanțe. Pentru fiecare țară, relansarea turismului este importantă.

Din cauza pandemiei, 50% dintre români spun, potrivit unui sondaj, că vor alege destinații de vacanță în România.

Pentru ceilalți, Portugalia și Grecia se luptă să atragă cât mai mulți vizitatori și luptă pentru titlul de cea mai sigură țară din Europa.

La ora actuală sunt 22 de țări europene considerate “state verzi”, călătoriile către și dinspre acestea neimpunând măsuri speciale, cum ar fi carantina sau izolarea la domiciliu.

Totuși, evoluția din ultima vreme a pandemiei poate oricând schimba această situație. Călătoria în perioada pandemiei, indiferent că e pentru recreere sau în interes de afaceri, presupune un risc. Ciprian Enea, consultant în turism, a dezvăluit la Medika TV că în curând ar putea să apară pe piață asigurarea pentru COVID, care să acopere costurile de spitalizare în cazul în care românii se infectează cu noul coronavirus într-o țară străină sau sunt testate pozitiv în timp ce se află în altă țară. O astfel de asigurare ar fi necesară, consideră Ciprian Enea, în condițiile în care în prezent nu există pe piață nici o asigurare care să acopere astfel de costuri.

“În mod normal avem la dispoziție asigurarea clasică de călătorie. Ținând cont însă că vorbim despre o pandemie, societățile de asigurări, așa cum știm cu toții,  au o serie de norme în care sunt specificate foarte clar excepțiile de la riscul asigurat.  În general, situațiile care impun o forță majoră, cum ar fi războiul, revoluția, cataclismele, pandemia ș.a.m.d. sunt situații care nu impun companiilor să deconteze costurile provocate de situația respectivă. Dar probabil că pe piață vom vedea la un moment dat și asigurări pentru coronavirus. Sunt deja discuții cu companiile de asigurări, am înțeles  că sunt companii care au înaintat deja anumite sume și limite pe care și le vor asuma în cazul în care turistul se îmbolnăvește sau e depistat cu coronavirus în altă țară. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în săptămânile următoare, pentru că e un domeniu destul de sensibil”, a spus Ciprian Enea.

Pe de altă parte, consultantul în turism sfătuiește pe toată lumea, indiferent de destinația de vacanță aleasă, să respecte măsurile necesare pentru a se proteja de o eventuală infecție.

“Sunt extrem de importante două aspecte. Pe de o parte este felul în care noi ca turiști ne comportăm când mergem în vacanță și cum aplicăm, ceea ce deja am învățat de acasă: folosirea mășții, spălatul pe mâini, folosirea dezinfectanților. Pe de altă parte contează atenția pe care o acordă acestor măsuri partenerii noștri de călătorie. Sunt zone, destinații, hoteluri unde vezi puțini turiști, unde sunt severi cu aceste măsuri, dar cei mai mulți turiști sunt degajați în ce privește masca sau dezinfectantul, acestea nu sunt folosite aproape deloc. E greu să-i impui unui turist să le folosească. Ne aflăm în mijlocul unui paradox. Pe de o parte trebuie să ne luăm măsuri, dar ce ne facem dacă cei din destinația respectivă își doresc o vacanță ca în alți ani și protestează prin refuz la adresa acestor măsuri. Pe acei oameni nu-i poți obliga să respecte aceste măsuri, dar trebuie să fim noi în primul rând conștienți și să ne protejăm, indiferent de ceea ce fac unii sau alții”, a mai spus, la Medika TV, Ciprian Enea.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes