Sănătatea în România Știri

Platforma de programare la vaccinare va fi adaptată. Cum va arăta noua strategie în perioada următoare

Serviciul de Telecomunicații Speciale trebuie să adapteze platforma de înscriere la vaccinare în așa fel încât să fie respectată noua strategie națională de vaccinare împotriva COVID-19. Aceasta prevede ca în perioada următoare 75% din programările care se fac într-o zi să fie din categoria persoanelor vulnerabile și doar 25% din cea a angajaților din domenii esențiale.

 „Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au transmis către echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) noile cerințe operaționale în baza cărora să fie modificată platforma de programare și posibilitatea de implementare a unor noi funcționalități, care să prioritizeze vârstnicii și persoanele vulnerabile, astfel încât pe parcursul unei zile, 25% din programări să fie destinate persoanelor din domeniile esențiale și 75% persoanelor vulnerabile. Modificările solicitate vor fi puse în producție în următoarele zile, după dezvoltare și o scurtă perioadă de testare”, anunță Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV).

Practic, IT-iștii care se ocupă de dezvoltarea platformei trebuie să facă în așa fel încât după atingerea procentului de 25% de locuri ocupate, în cazul persoanelor angajate în domenii esențiale, să nu mai fie posibilă programarea altor angajați în ziua respectivă. Celelalte locuri pot fi ocupate de persoanele de peste 65 de ani, cele cu afecțiuni cronice și cele cu dizabilități, precum și de personalul inclus în etapa I pentru care programările continuă.

Reprezentanții CNCAV spun că decizii similare există și în alte state europene și vin din necesitatea protejării cu prioritate a persoanelor vulnerabile și a corelării cu numărul de vaccinuri disponibile.

Această necesitate de corelare a numărului de doze de vaccin, sosite pe lanțul de aprovizionare din Uniunea Europeană de la companiile farmaceutice spre România, cu numărul de persoane care s-au înscris în platforma informatică pentru vaccinare și, implicit, pentru rapel este o situație întâlnită și în alte țări europene, astfel încât procesul de vaccinare să fie optimizat în funcție de stocurile existente la momentul respectiv”, mai transmite CNCAV.