Un sistem de detectare a infecției cu noul coronavirus este în teste în Luxemburg, iar implementarea acestuia ar putea duce la o diagnosticare de la distanță și, implicit, o reducere a riscului de infectare prin contactul fizic între medic și pacient.
“Afecţiunile respiratorii, cum ar fi tusea seacă, durerile în gât şi dispneea provocate de COVID-19, pot face ca vocile pacienţilor să fie diferite, creând ‘semnături identificabile de voce’, care pot fi recunoscute prin folosirea sistemului nostru. Ideea se inspiră din investigaţiile avansate pentru analiza sunetului, cum ar fi recunoaşterea automată a persoanelor afectate de o răceală, ca urmare a acusticii vocii, sau distincţia între tusea seacă şi cea productivă”, a explicat Muhannad Ismael expertul care a inițiat platforma de detectare a COVID-19.
Aceasta are în prim-plan inteligența artificială, dar pentru a funcționa este nevoie de colectarea unui număr mare de registre de voce şi înregistrări cu persoane care tuşesc. Ulterior, acestea sunt procesate printr-o serie de metode cu scopul de a elimina zgomotele şi a identifica parametrii tusei şi ai vocii.
“Capacitatea de a identifica cu succes pacienţii cu COVID-19 pornind de la vocile lor depinde în mare măsură de strângerea unui număr mare de date care să conţină timbrul vocii şi tusea pacienţilor cu coronavirus”, a mai spus Ismael.
Scopul platformei nu este de a înlocui alte metode de testare, dar poate veni cu o “ evaluare suplimentară preliminară a stării de sănătate” a oamenilor, fără expunerea cadrelor medicale.
Potrivit dezvoltatorilor săi, platforma ar urma să fie lansată în luna septembrie. Aceasta va fi disponibilă în opt limbi – engleză, franceză, germană, luxemburgheză, spaniolă, rusă, sârbă şi arabă.