Planurile de vacanță mai pot aștepta! Vaccinarea anti-COVID-19 nu ne scapă de riscul infectărilor

Mulți dintre noi ne-am pus speranțele că odată cu începerea campaniei de vaccinare am putea reveni la viețile pe care le aveam înainte de pandemie. Specialiștii ne avertizează că până la acel moment este nevoie să treacă mai mult timp, astfel încât nivelul de imunizare a populației să atingă pragul de 70%.

Odată vaccinați, ne gândim deja la planificarea viitoarelor vacanțe. Medicii ne sfătuiesc însă să mai avem răbdare, pentru că vaccinul nu rezolvă problema transmiterii virusului, ci ne ajută doar să nu dezvoltăm forme grave de boală.

Știm la ora asta că vaccinul ne protejează contra formelor grave, dar nu știm dacă ne protejează contra transmiterii bolii, deci asta urmează să vedem. Există niște studii îmbucurătoare care ne arată că ne ajută să nu dăm mai departe, dar nu știm asta încă sigur. Ceea ce înseamnă că în continuare putem lua virusul și-l vom putea transmite. Cu siguranță până în vară nu vom putea avea acoperirea vaccinală pe care ne-o dorim. Estimarea OMS este că acoperirea de 75% pe tot globul se va obține în 5 ani. Este puțin probabil să obținem acest lucru în ritmul în care vaccinăm și mai ales în ritmul în care ni se trimit dozele. N-aș putea spune că facem planuri de vacanță fără niciun fel de griji pentru câteva luni, pentru că apar noi necunoscute. Este posibil să apară alte tulpini care nu știm ce provocări vor aduce. Planurile de vacanță ar trebui însoțite de dorința de a ne vaccina cât mai mulți și cât mai repede, ca să putem să-i ajutăm pe cei din jur”, a declarat dr. Sanda Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, la Medika TV.

Alte voci din lumea medicală susțin că ar trebui să fim foarte atenți și în privința modului în care pandemia evoluează, ținând cont de apariția mutațiilor care ar putea face ca vaccinurile să nu fie atât de eficiente.

Cred că fiecare dintre noi, când ne vaccinăm, ne facem anumite planuri legate de o anumită posibilă călătorie. Este foarte greu de spus de acum, pentru că virusurile sunt extrem de mutante. Ele cu cât trec de la un organism la altul există posibilitatea de a apărea mutații. Va exista acel pașaport de călătorie pe bază de vaccin, va exista chiar și călătoria pe bază de anticorpi, va exista călătoria pe baza de antigen? Contează să se atingă nivelul acela de 70% de imunizare colectivă. Vaccinul produs de AstraZeneca are protecție 20% pentru tulpina din Africa de Sud”, a explicat conf. univ. dr. Voichița Lăzureanu, șefa disciplinei de Boli Infecțioase din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, la Medika TV.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes