Planul Johnson și Rutte. Premierii britanic și olandez au încercat strategii diferite de restul lumii

În tabloul general al modului în care lumea se mobilizează să lupte cu noua amenințare mondială, coronavirusul, două state s-au remarcat prin măsuri relaxate în prima etapă a crizei. Este vorba despre Marea Britanie și Olanda, țări în care s-au luat cele mai puțin dure măsuri, ceea ce a generat curiozitate, îngrijorare, dar și un val de critici.

Planurile premierului britanic Boris Johnson și premierului olandez Mark Rutte par să pornească de la un punct comun, anume acela că cu cât mai mulți cetățeni se vor îmbolnăvi, cu atât populația se va imuniza și criza va fi trecută mai ușor, reducând dimensiunile pierderilor . Confruntați cu un val serios de critici și cu un nivel crescut de îngrijorare din partea populațiilor celor două țări, premierii britanic și olandez, au făcut un pas înapoi, prin măsurile anunțate luni.

Premierul britanic Boris Johnson a cerut stoparea activităţilor sociale din Marea Britanie. Totuși, nu au fost închise școlile, dar măsura ar putea fi revizuită oricând. În apariția sa din Downing Street, Johnson a recomandat să fie evitate pub-urile, cluburile, restaurantele, cinematografele şi teatrele, însă nu a impus închiderea acestora. Din această cauză, a fost aspru criticat de jucătorii din industria ospitalității care nu vor putea solicita despăgubiri de la firmele de asigurări. Asociația Berăriilor și Puburilor i-a scris premierului britanic căruia i-a cerut să ia urgent măsuri pentru a preveni pierderi masive de locuri de muncă și falimentarea a numeroase localuri.

Săptămâna trecută, Boris Johnson îi sfătuia pe britanici să se izoleze timp de o săptămână în cazul în care au simptomele unei răceli, dar restul să își trăiască viața normal. În mesajul de luni seara, premierul Marii Britanii a cerut ca oricine are simptome de infecție cu coronavirus să se izoleze împreună cu întreaga familie pentru 14 zile. Ceea ce s-a schimbat între timp este impactul pe care îl are criza din Italia asupra sistemului național de sănătate, situației care produce îngrijorare în toată Europa. Unii specialiști britanici, citați de The Guardian, susțin că Regatul Unit este cu câteva săptămâni bune în urma Italiei, ca și evoluție a epidemiei.

Premierul olandez Mark Rutte exclude o izolare totală a populației din țara sa. Oficialul s-a adresat națiunii, seara trecută, în primul astfel de discurs adresat de un premier olandez, în ultimele patru decenii. Rutte le-a vorbit conaționalilor săi despre trei scenarii și a pledat pentru unul dintre ele, pe care l-a numit a fi cel mai puțin periculos, și în care este favorizată dezvoltarea unei imunităţi colective în Olanda, prin faptul că cea mai mare parte a compatrioţilor săi va fi contaminată cu noul coronavirus.

„În acest scenariu, vom trebui să ne închidem ţara timp de un an sau chiar mai mult, cu toate consecinţele” pe care aceasta le implică, a explicat el, adăugând că virusul „ar putea reapărea imediat dacă măsurile sunt sistate”. a spus Rutte , după ce duminică Guvernul a ordonat închiderea tuturor şcolilor, barurilor, restaurantelor, caselor de toleranţă şi cafenelelor până la 6 aprilie.

În discursul său către naţiune luni, premierul a anunţat că guvernul său vrea să ajungă la o „imunitate de grup” în aşteptarea unui vaccin, lăsând persoanele cele mai puţin vulnerabile să primească virusul, protejând în acelaşi timp persoanele vârstnice şi bolnave, ceea ce ar putea lua „luni, dacă nu chiar mai mult”.

Categorii: Externe, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea