Sfatul specialistului Știri

Pielea, “atacată” de iarnă. Ce să faci ca să nu ai de suferit din cauza gerului

E bine să ne protejăm pielea indiferent de anotimp, dar mai ales iarna, atunci când frigul și vântul ne “atacă” epiderma. Și, indiferent de vreme, ar trebui să ne protejăm și de radiațiile solare, care pot avea efecte nocive asupra pielii. Fotoprotecția este recomandată indiferent de anotimp, dar iarna putem profita de o cantitate redusă a radiațiilor solare pentru anumite intervenții necesare.

Medicul dermatolog Bianca Stroe a explicat în emisiunea Medika Estetika de la Medika TV că iarna poate deveni foarte ușor inamicul pielii, motiv pentru care este bine să folosim o cremă înainte de a ieși din casă. Sfatul dermatologului nu este valabil doar pentru reprezentantele sexului frumos, pentru că și bărbații, dar mai ales copiii au pielea sensibilă. Iar înainte de o ieșire la zăpadă, copiii ar trebui să aibă pielea pregătită pentru întâlnirea cu frigul.

„Din cauza temperaturilor scăzute, a vântului puternic, a consumului scăzut de lichide, în această perioadă avem o piele foarte uscată. Pielea se înroșește, în principal zonele expuse la frig – fața, urechile, gâtul, mâinile. Ideal ar fi ca pentru copii să folosim creme fără parfum, fără coloranți, din extracte naturale. Sunt creme care pot fi folosite pentru copii de la vârsta de 3 ani, inclusiv pentru femei care alăptează” , a explicat la Medika TV dr. Bianca Stroe, medic dermatolog. În cazul femeilor, care au o piele mai sensibilă, se recomandă și folosirea unui fond de ten cu rol protector, acesta fiind o barieră împotriva intemperiilor, dar și a poluării.

Pe de altă parte, specialiștii în estetică recomandă ca iarna să acordăm o atenție sporită peeling-ului.

“În momentul în care ne expunem la razele ultraviolete pot să apară pete pigmentare. De aceea trebuie să ne protejăm tenul riguros. Putem face peeling și vara, pentru că acest lucru presupune îndepărtarea unui strat de celule de la suprafață. Rolul pielii e în primul rând se ne protejeze, iar mulți ignorăm asta și spunem că trebuie să fim mai frumoși. Rolul de protecție, de barieră e cel mai important. Iar dacă facem un peeling suntem mai vulnerabili. Iarna nu mai e agresiunea razelor ultraviolete la fel de intensă ca vara, de aceea este recomandat în această perioadă”, a explicat Diana Baicu, expert în estetică.

Acest procedeu nu este însă recomandat tuturor persoanelor, după cum a precizat dr. Bianca Stroe.

Peeling-ul chimic este contraindicat în tenul acneic, tenul iritat, cel predispus la inflamație. De la 18 ani putem să ne facem dacă e necesar. Pentru gravide nu există contraindicații”,  a precizat medicul dermatolog.