Sănătatea în România Știri

Pfizer întârzie livrarea vaccinurilor anti-COVID. Când vor ajunge acestea în țară

După ce România a primit, la fel ca toate statele europene, o primă tranșă simbolică de 10.000 de vaccinuri anti-COVID, dându-se startul campaniei de imunizare, o a doua tranșă, care de data aceasta nu mai e simbolică, întârzie. 144.000 de doze de vaccin ar fi trebuit să ajungă astăzi în România. Acestea vor veni însă în țară abia marți și miercuri. Potrivit informațiilor oficiale, este vorba despre o serie de probleme tehnice pe care le-a întâmpinat producătorul vaccinului, fapt care a determinat întârzierea livrării și în alte țări europene.

Din informațiile pe care le deținem,  în opt țări s-a întârziat livrarea din cauza unor probleme tehnice ale producătorului.  Astfel că, la acest moment știm că vor sosi noi vaccinuri anti-COVID-19 în România, după cum urmează:

– în data de 29 decembrie în București, Cluj și Timișoara;

iar în 30 decembrie în Brașov, Constanța, Craiova și Iași”,  se arată într-o informare a Grupului de Comunicare Strategică.

Calendarul livrărilor nu este bătut în cuie, spun oficialii. Acesta este unul estimativ, ceea ce înseamnă că astfel de situații ar putea să apară și în viitor, întârzierile de livrare nefiind însă mari.

Săptămânal va fi câte o tranșă de circa 150.000 de doze. Vreau să precizez încă un aspect: calendarul de livrare este estimativ. Este o certitudine că va fi săptămânal, însă ziua exactă în care se livrează poate să sufere modificări. Compania Pfizer și-a luat angajamentul că ne va anunța cu cel puțin două zile înainte față de momentul livrării, tocmai pentru a putea organiza procesul logistic de recepție și de stocare”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.