Sfatul specialistului Stil de viață Știri

Petreceri de Crăciun și Revelion în condiții de pandemie? Ce riscă patronii localurilor dacă încalcă măsurile de protecție sanitară

Petrecerile de Crăciun și Revelion se vor desfășura anul acesta în condițiile specifice pandemiei de COVID-19. Reprezentanții autorităților susțin că cei care vor încălca măsurile de protecție sanitară dispuse vor fi obligați să suporte și consecințele.

Prezent în emisiunea „Medika Special”, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a explicat ce măsuri trebuie să ia fiecare dintre patronii de pensiuni și restaurante, astfel încât să nu existe risc de infectare cu noul coronavirus, iar petrecerile de Crăciun și Revelion să se termine la spital. „Diferența o face incidența dacă este între 1,5 și 3/1000 de locuitori, atunci capacitatea de funcționare a localurilor va fi 30% din capacitate. Dacă este peste 3/1000 de locuitori atunci localurile vor fi disponibile doar pentru cei cazați în hoteluri. Dacă incidența este sub 1/1000 de locuitori, atunci localurile vor funcționa la 50% din capacitate”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a menționat și faptul că nerespectarea măsurilor de protecție sanitară în timpul acestor întâlniri, poate transforma localurile publice în „super spreader-i” (n. red. – zone în care răspândirea virusului este foarte rapidă). „Dansul nu este permis bineînțeles aici. Dacă unii vor încălca regulile și o vor face eventual, acest lucru îl fac pe răspunderea lor, bineînțeles organizatorii pot fi amendați. Și bineînțeles aceste locuri pot deveni „super spreder” ,a mai spus dr. Raed Arafat, la Medika TV.

Măsuri de protecție sanitară speciale au fost luate și de Paște. Diferența față de acea perioadă o face faptul că de Paște România s-a aflat în stare de urgență.