Sănătatea în România Știri

Peste 300 de mii de certificate digitale, generate în ziua de lansare a platformei

Joi, 1 iulie 2021, a fost lansată platforma care permite eliberarea certificatelor digitale pentru persoanele care doresc să călătorească în spațiul comunitar. Datele arată că în prima zi de la deschiderea platformei au fost generate 340.020 de certificate digitale.

Certificatele digitale pot fi descărcate de pe platforma certificat-covid.gov.ro. Rolul documentelor este acela de a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19. Certificatele digitale atestă vaccinarea, testarea sau vindecarea persoanelor care le solicită.

În funcție de starea solicitantului (persoană vaccinată, testată sau care a trecut prin boală) aceste certificate au o valabilitate variabilă. Astfel, valabilitatea lor este până la 30 iunie 2022, în cazul celor vaccinați, de 24 de ore pentru persoanele care și-au făcut teste antigen și 72 de ore pentru testele RT -PCR, și 180 de zile de la primul rezultat pozitiv pentru testul SARS-CoV-2.

În doar o zi de la deschiderea platformei, peste 300 de mii de români și-au descărcat certificatele digitale de pe platformă.

„340.020 de certificate digitale au fost generate în cele 12 ore, de când a fost lansată platforma certificat-covid.gov.ro. Asta înseamnă că 28.335 de români și-au generat documentul european în fiecare oră. Asta înseamnă peste 470 de certificate eliberate în fiecare minut!”, a scris Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, pe rețelele de socializare.

Datele arată că peste 97% din certificatele descărcate sunt ale persoanelor vaccinate.