Peste 315.000 de euro, bani provenind de la Consiliul Județean (CJ) și din sponsorizări, au fost investiți în reparația capitală și dotarea la standarde europene a Laboratorului de analize medicale și a Laboratorului de Radiologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, acestea fiind inaugurate vineri, în prezența oficialităților județene.
Managerul unității, Nicoleta Coșarcă, a menționat, cu acest prilej, că, și prin acest pas, este onorată astfel promisiunea făcută în 2011, la preluarea mandatului, ca tot spitalul să intre, treptat, într-un proces de reparație capitală și de modernizare, mai multe secții fiind deja finalizate din acest punct de vedere.
Potrivit managerului SJU Alba Iulia, în Laboratorul de Radiologie nu s-a mai intervenit deloc de un deceniu și jumătate, condițiile fiind mai mult decât improprii. Bugetul alocat pentru lucrările de reparație capitală a acestuia s-a ridicat la peste 565.000 de lei, din care 30.000 de lei au fost sponsorizări din partea SC APA CTTA SA și a unei firme de mezeluri, iar restul au provenit de la CJ Alba.
Tot de la CJ au provenit banii necesari pentru dotare, respectiv 400.000 de lei, din care cei mai mulți au fost alocați pentru achiziționarea unui sistem de digitizare cu plăci de fosfor, a unui sistem de arhivare, vizualizare, procesare, comunicare imagini radiologice și a unui robot pentru scris CD-uri pentru vizualizare imagini medicale.
Potrivit directorului medical, Dan Crainic, SJU Alba Iulia este printre puținele spitale publice din țară care au implementat acest sistem de comunicare și de arhivare a imaginilor.
Prin folosirea sistemului de digitizare cu plăci de fosfor, ‘doza de radiații pe care o primește pacientul este mai mică decât în cazul filmelor radiologice’, a subliniat Dan Crainic. El a explicat că aparatul transformă radiațiile X prin intermediul casetelor fosforice în informația digitală.
Crainic a mai spus că rezultatul poate fi transmis la distanță și nu se mai pierde timp inutil. ‘Avem sistemul implementat în toate secțiile spitalului. Medicul din secție poate vedea direct pe monitor rezultatul’, a adăugat acesta.
În condițiile în care secția de Neurochirurgie din Alba Iulia își desfășoară activitatea în prezent cu un singur medic — unul fiind cu un contract în străinătate și altul în concediu de maternitate, deseori pacienții, mai ales cei în stare gravă, sunt trimiși la Cluj Napoca. ‘Noi le putem da acces celor de la Spitalul de Neurochirurgie din Cluj în baza noastră de date, direct, și atunci ei știu la ce să se aștepte când pacientul ajunge acolo’, a mai spus Crainic.
În ceea ce privește Laboratorul de analize medicale, valoarea investiției — lucrări de reparații, dotare aparatură medicală — se ridică la aproximativ 441.000 de lei, din care cei mai mulți bani provin de la CJ, iar 15.000 de lei de la SC Roche Romania SRL.
În urma acestei investiții, Laboratorul de analize medicale a fost, recent, reacreditat RENAR, existând posibilitatea determinării unor analize mai complexe, cum sunt markeri tumorali sau infecțioși.
Sursa: AGERPRES