Peste 170 de mii de români au fost testați împotriva hepatitelor B și C. Proiectul inițiat de I. C. Fundeni

Un proiect cu finanțare europeană prin care s-a urmărit descoperirea cazurilor de hepatită virală B și C a fost implementat de Institutul Clinic Fundeni în 12 județe din țară. În perioada în care s-a desfășurat au fost testate peste 170 de mii de persoane.

Proiectul inițiat de I.C. Fundeni s-a numit „Live(RO)2-SUD” și a vizat efectuarea de teste de screening pentru depistarea hepatitelor B și C în comunitățile vulnerabile din 12 județe ale țării precum Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Ialomiţa, Giurgiu, Călăraşi, Dolj, Olt, Mehedinţi, Vâlcea şi Gorj.

Testările s-au realizat prin intermediul medicilor de familie, fiind angrenați 400 de specialiști din toate cele 12 județe. La finalul campaniei, din numărul total de 170 de mii de persoane testate, aproape 4000 au fost depistate pozitiv pentru virusul hepatitic B sau C. Proiectul a presupus și înființarea unor centre de prevenție în cadrul Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Universitar de Urgență București și Spitalului Clinic de Urgență Craiova, acolo unde au beneficiat de îngrjiri medicale aproape 3000 dintre pacienții cu teste pozitive.

„Campania de Testare din cadrul Proiectului LIVE(RO)2-SUD este un real succes, interesul medicilor de familie, dar şi al populaţiei pentru participarea la screening fiind determinante pentru cifra record de persoane testate. Deşi obiectivul stabilit iniţial a fost de 120.000 de persoane testate, pe parcurs a fost majorat şi, cu puţin înainte de finalizarea proiectului, peste 178.000 de persoane din toate cele douăsprezece judeţe din aria de acoperire a Proiectului, respectiv regiunile Sud-Vest Oltenia şi Sud-Muntenia, au avut şansa de a beneficia de testare pentru depistarea virusurilor hepatitice B şi C”, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Clinic Fundeni.

Ratele de prevalenţă cele mai ridicate s-au înregistrat în judeţele Gorj (3,03%), unde campania este încă în curs de desfăşurare, Dâmboviţa şi Vâlcea. La polul opus se află judeţele Giurgiu (1,68%), Prahova (1,84%) şi Ialomiţa (1,94%).

Categorii: Breaking Medika, Stil de viață, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea