Persoanele vindecate de COVID-19 au cu adevărat imunitate? Oamenii de știință încă nu au răspunsul

Cum devii  imun la coronavirus?

Sistemul nostru imunitar este responsabil de apărarea organismului împotriva infecțiilor, iar răspunsul imunitar vinde din două direcții. Pe de o parte, este întotdeauna gata să treacă la acțiune imediat ce orice invadator străin este detectat în corp. Această reacție este cunoscută ca răspuns imun înnăscut și include eliberarea de substanțe chimice care provoacă inflamații și celule albe din sânge, care pot distruge celulele infectate. Dar acest sistem nu este suficient pentru a combate în mod specific noul coronavirus. În schimb, avem nevoie de răspunsul imun adaptativ. Acesta include celule care produc anticorpi dedicați, care se pot lipi de virus pentru a-l opri și celule T, care pot ataca doar celulele infectate cu virusul, numit răspuns celular.

Genul acesta de răspuns imunitar necesită însă timp – studiile sugerează că este nevoie de aproximativ 10 zile ca organismul să înceapă să dezvolte anticorpi care pot viza coronavirusul, iar cei mai bolnavi pacienți dezvoltă cel mai puternic răspuns imun. Dacă răspunsul imun adaptativ este suficient de puternic, atunci organismul ar putea fi protejat pe viitor. Nu se știe dacă persoanele care au doar simptome ușoare sau deloc vor dezvolta un răspuns imun adaptativ suficient.

Cât durează imunitatea?

Memoria sistemului imunitar este mai degrabă ca a noastră – își amintește clar unele infecții, dar are obiceiul de a uita de altele. Pojarul e o boală ca primește răspuns puternic – un atac ar trebui să ofere imunitate de-a lungul vieții. Cu toate acestea, există multe alte boli care sunt “uitate”. Așa se explică de ce copiii pot avea RSV (virus respirator sincitial) de mai multe ori într-o singură iarnă.

Noul coronavirus a apărut de prea puțin timp pentru a se ști cât durează imunitatea, dar există alte șase coronavirusuri umane care pot da un indiciu.

Patru produc simptomele răcelii comune și imunitatea este de scurtă durată. Studiile au arătat că unii pacienți ar putea fi re-infectați într-un an. Dar răceala comună este în general ușoară. Există încă două coronavirusuri supărătoare – cele care determină sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) – pentru care anticorpii au fost detectați la ani distanță de la momentul apariției acestora.

„Întrebarea nu este dacă deveniți imun, ci pentru cât timp”, a spus Paul Hunter, profesor de științe medicale la University of East Anglia. El a adăugat: „Aproape sigur că nu va dura toată viața. Pe baza studiilor de anticorpi efectuate în SARS, este posibil ca imunitatea să dureze doar aproximativ unul până la doi ani, deși acest lucru nu este cunoscut cu certitudine”, potrivit BBC.

Cu toate acestea, chiar dacă nu sunteți imun, este posibil ca o a doua infecție să nu fie la fel de severă.

Oare oamenii s-au îmbolnăvit de două ori ?

Au existat raportări ale unor cazuri de persoane diagnosticate de două ori într-un interval scurt de timp. Unii au susținut că oamenii respectivi au fost infectați cu adevărat de două ori. O altă părere e că virusul devine invizibil în organism înainte de a fi reactivat.

Cu toate acestea, consensul științific este că testarea este problema pacienților cărora li s-a spus incorect că nu au avut virusul. Nimeni nu a fost reinfectat în mod intenționat cu virusul pentru a se testa imunitatea, dar o pereche de maimuțe au fost infectate de două ori, o dată pentru a crea un răspuns imun și apoi, a doua oară, trei săptămâni mai târziu. Acest experiment a arătat că nu au mai dezvoltat simptome după o astfel de reinfecție rapidă.

Dacă am anticorpi sunt imun?

Acest lucru nu este garantat și de aceea Organizația Mondială a Sănătății nu este de acord cu politica unor țări de a acorda pașapoarte de imunitate.

Dacă treceți testul anticorpilor, atunci sunteți în siguranță să vă întoarceți la muncă. Acest lucru ar fi deosebit de valoros pentru personalul din casele de îngrijire sau spitale care vin în contact cu cei cu risc de a dezvolta simptome severe. Dar, în timp ce veți găsi niște anticorpi la aproape fiecare pacient, nu toți sunt egali. Anticorpii neutralizanți sunt cei care se lipesc de coronavirus și sunt capabili să oprească infectarea altor celule. Un studiu realizat pe 175 de pacienți vindecați din China a arătat că 30% au avut un nivel foarte scăzut al acestor anticorpi neutralizanți. De aceea, Organizația Mondială a Sănătății spune că „imunitatea celulară [cealaltă parte a răspunsului adaptativ] poate fi, de asemenea, critică pentru recuperare”. O altă problemă este că doar pentru că s-ar putea să fiți protejați de anticorpi, nu înseamnă că nu puteți să transmiteți virusul altor persoane.

De ce contează imunitatea? Contează din motive evidente de sănătate personală, pentru că ea decide, până la urmă, cât de mortal este virusul. Înțelegerea imunității ar putea ajuta la ușurarea măsurilor de restricție dacă este clar cine nu riscă să ia sau să răspândească virusul.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes