Persoanele care au trecut prin boală prezintă un risc mai ridicat de infectare cu noua variantă Omicron a coronavirusului, au avertizat autoritățile din Africa de Sud și Organizația Mondială a Sănătății.
Cercetătorii sud-africani, țară în care a fost identificată prima oară noua variantă, își intensifică studiile privind transmisibilitatea, gravitatea şi impactul Omicron pentru vaccinarea, diagnosticarea şi tratamentul COVID-19, se arată într-un comunicat al OSM. Deşi încă nu se cunosc cu certitudine caracteristicile variantei Omicron, datele preliminare sugerează un risc crescut de reinfectare.
Specialiștii sud-africani au confirmat deja faptul că în această țară a crescut numărul reinfectărilor la persoane care s-au vindecat după ce s-au infectat cu varianta Delta. „În populaţia noastră, care are o seroprevalenţă înaltă a virusului, adică multe persoane au avut o infectare anterioară, aceasta nu le protejează de o nouă infectare cu varianta Omicron”, a explicat specialista în microbiologie, Anne von Gottberg.
Autorităţile sanitare sud-africane spun că mai au nevoie de timp înainte de a fi cunoscute caracteristicile noii variante a coronavirusului, pentru aceasta fiind nevoie în principal de rapoarte sistematice din partea spitalelor. Un medic sud-african care a tratat pacienţi infectaţi cu varianta Omicron a susţinut că aceştia aveau simptome uşoare, dar majoritatea erau tineri, aşadar mai puţin predispuşi la forme grave ale bolii.
Această nouă variantă îngrijorează întreaga lume întrucât prezintă peste 30 de mutaţii, în special în proteina Spike, prin care virusul pătrunde în celulele umane. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a estimat că în lunile următoare Omicron ar putea lua locul variantei Delta ca variantă dominantă în Europa.
„Datele preliminare sugerează un avantaj substanţial al noii variante Omicron asupra variantei Delta, în prezent dominantă, iar modelele matematice arată că Omicron ar putea provoca mai mult de jumătate din infecţiile cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 în UE în lunile următoare”, se arată într-un comunicat al ECDC.