Considerate o alternativă a țigărilor clasice, țigările electronice sunt la fel de periculoase. Medicii susțin faptul că vaporii din substanțele inhalate conțin compuși chimici care pot afecta inima sau plămânii. Ewan Fisher, un tânăr de 19 ani din Marea Britanie, a avut serioase probleme de sănătate din cauza utilizării țigărilor electronice.
Boxer de performanță, Ewan Fisher, un tânăr de 19 ani din Notthingam, Marea Britanie, a petrecut 10 săptămâni la Terapie Intensivă, din cauza țigărilor electronice. Acesta a avut nevoie de respirație artificială, iar acum are plămânii unui vârstnic de 80 de ani, după ce a înlocuit țigările clasice cu cele electronice.
Medicii care l-au tratat susțin faptul că organismul său a generat un răspuns imun exagerat, generat de chimicalele folosite pentru fabricarea substanțelor inhalate cu ajutorul țigărilor electronice.
„Eram o persoană sănătoasă. Eram obișnuit să alerg în fiecare seară, dar acum nu mai pot face asta. Iau medicamente ca să pot supraviețui. Viața mea s-a schimbat considerabil. Bunicul meu respiră mai bine la cei 65 de ani pe care îi are. Când au fost la spital mi-au zis că plămânii mei arată ca ai unui fumător de 80 de ani, deși am vapat doar 6 luni” a explicat Ewan Fisher, într-un interviu acordat publicației Daily Mail.
Vapatul, un obicei periculos
Țigările electronice permit fumătorilor să inhaleze nicotina sub formă de vapori, prin comparație cu țigările clasice, în care nicotina este emanată în urma procesului de ardere a tutunului. Totuși, compoziția chimică a substanțelor folosite pentru dejagarea vaporilor rămâne necunoscută. La momentul de față nu există studii certe cu privire la cât de periculoase sunt țigările electronice, tocmai de aceea medicii nu le recomandă.
Oamenii de știință ai Universității Boston, Statele Unite ale Americii, au realizat o primă cercetare în ceea ce privește impactul asupra organismului al țigărilor electronice. Aceștia au folosit peste 400 de voluntari, niciunul cu probleme cardiace anterioare. Dintre aceștia, 94 erau nefumători, 45 utilizatori de țigări electronice, 52 de persoane care foloseau atât țigări electronice, cât și tutun tradițional și 285 fumători de țigări. Echipa a constatat un nivel ridicat al colesterolului la utilizatorii unici de țigări electronice, comparativ cu nefumătorii.
Alți cercetători au ajuns la concluzia că țigările electronice pot produce și probleme ale inimii, crescând nivelurile circulației sanguine.