Un studiu realizat recent confirmă încă o dată faptul că unele din substanțele chimice folosite în prepararea detergenților utilizați la curățenie ne poate îmbolnăvi de Parkinson.
Cercetătorii sunt convinși că tricloretilena (TCE), compus chimic folosit pentru degresarea industrială, curățarea chimică, dar și în produsele de uz casnic, precum cele pentru curățarea covoarelor, ar putea să fie responsabilă pentru apariția bolii Parkinson.
Primele informații cu privire la legătura dintre această substanță și boala Parkinson au fost dovedite de muncitorii expuși la TCE la locul de muncă. Primele studii au fost realizate în 2008 și, apoi, continuate în 2011. „S-a dovedit o creștere de șase ori a riscului de Parkinson la aceste persoane. În opinia mea, cred că în curând vom avea parte de o epidemie de Parkinson” a precizat Dr. Ray Dorsey, medic neurolog în cadrul Centrului Medical al Universității Rochester, citat de The Guardian.
Mai grav este faptul că primele semne ale bolii Parkinson generate de expunerea la TCE pot apărea după mult timp. TCE este, printre altele, și o substanță cu un puternic efect cancerigen, fiind depistată în mai multe tipuri de afecțiuni oncologice.