Nu există fruct mai potrivit pentru temperaturile incendiare, decât zemosul pepene roşu. Bogat in vitamine, acesta hidratează si remineralizează întreg organismul, datorită conținutului ridicat de apă.
Trebuie sa se ia in considerare că doua felii de pepene sunt echivalente cu un pahar mare de apa. Insa calitatile pepenelui rosu nu se opresc aici: este foarte important de stiut faptul ca el ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
Beneficiile pepenelui rosu
- hidrateaza si remineralizeaza, datorita continutului ridicat de apa;
- are rol antioxidant, datorita licopenului pe care-l contine;
- este ideal pentru scaderea in greutate;
- ajuta la curatarea organismului de toxine;
- stimuleaza diureza.
- protejează vasele de sânge
Fiecare 100 de grame din acest fruct conţine: 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteinem, vitaminele A, C, E, D, niacină, tiamină, B, B12, acid pantotenic şi numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc.
În afară de aceste beneficii nutriţionale incontestabile, cercetările realizate mai recent au scos la iveală numeroase efecte benefice ale consumului de pepene roşu asupra sănătăţii. Astfel, conţinutul extrem de scăzut de grăsimi şi colesterol şi nivelul crescut de antioxidanţi (licopenul) din pepene face din acest fruct un aliat de nădejde în lupta cu radicalii liberi, protejând astfel vasele de sânge şi împiedicând îngroşarea pereţilor arteriali.
De asemenea, pepenele roşu conţine citrulină, care se găseşte îndeosebi în coajă, aminoacid care are rolul de a relaxa şi a dilata vasele de sânge, reducându-se în acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii apărute în corp.