Sănătatea în România Știri

PE ULTIMA SUTĂ DE METRI: Proiectul privind prevenția diabetului, în dezbatere la Camera Deputaților

Un proiect de lege care are în prim-plan prevenția diabetului, care a trecut deja de Senat, se află în aceste zile în dezbatere a Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților.

Proiectul stabilește obligativitatea elaborării și aprobării unui program la nivel național, în contextul în care prevalența diabetului la nivel național este de 11,6% din populație.

Programul Național de Prevenție a Diabetului va pune accent pe educația populației, dar și înființarea unui Registru Național de Diabet și Prediabet.

Prin program, autoritățile responsabile ar urma să stabilească obiective și măsuri clare în ceea ce privește realizarea mai multor direcții de acțiune, inclusiv un program de screening pentru depistarea precoce a diabetului, dar și o serie de drepturi pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 1 sau de tip 2.

Diabetul este o problemă de sănătate publică, cu un impact foarte mare la nivel de societate. Prevalența diabetului în România este de 11,6% din populație, ceea ce înseamnă că unul din zece români suferă de diabet, în timp ce prediabetul are o prevalență de trei din zece. Numai jumătate din cei care știu că au diabet se tratează, două din zece persoane diagnosticate cu diabet nu și-au văzut medicul în ultimul an, în timp ce șapte din zece români diagnosticați au ajuns pentru prima oară la medic în stadii avansate ale bolii cu complicații deja instalate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect, care e dezbătut zilele acestea în Comisia de Sănătate.