Patriarhul BOR, Daniel, a inaugurat miercuri Centrul de îngrijiri paleative ‘Sfântul Nectarie’ din Bucureşti, împreună cu mitropolitul de Eghina, Efrem.
Întâistătătorul BOR a evidenţiat că este o bucurie deosebită faptul că Moaştele Sfântului Nectarie au poposit la acest centru care îngrijeşte persoanele aflate în suferinţă.
Patriarhul a amintit totodată că sfinţirea aşezământului are loc în anul omagial al Sfântului Maslu.
‘Sfântul Nectarie este cunoscut ca un vindecător de boli şi, de aceea, venirea sa la Bucureşti, prin Mâna Sa, înseamnă pentru noi o binecuvântare deosebită’, a spus PF Daniel.
La rândul său, mitropolitul de Eghina a apreciat construirea aşezământului şi faptul că poartă numele Sfântului Nectarie, reliefând menirea centrului de a alina suferinţa bolnavilor.
‘Sfântul Nectarie a suferit toată viaţa lui, de aceea a fost întotdeauna aproape de durerea oamenilor. A dovedit cu toată fiinţa lui că este părinte pentru toţi. Sfântul este aproape de oameni şi acum când este în Ceruri intervenind şi alinând suferinţa acestora’, a spus înaltul ierarh.
Cu prilejul inaugurării centrului, patriarhul Daniel i-a evidenţiat pe cei care au contribuit la realizarea aşezământului.
Au fost conferite distincţii şi diplome fostului şi actualului ambasador al Elveţiei la Bucureşti, primarului sectorul 2, Neculai Onţanu, şi altor persoane care au contribuit la realizarea proiectului.
Ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, Jean-Hubert Lebet, a declarat cu acest prilej că proiectul este unul foarte şi reprezintă dovada unei colaborări deosebite.
Potrivit ambasadorului, proiectul a fost început de predecesorii săi, ‘care au înţeles situaţia dificilă şi nevoile de îngrijiri paleative în România şi au convins autorităţile elveţiene să ofere un grant pentru acest proiect în valoare de 550 de mii euro’.
El a remarcat munca deosebită pe care persoanele de aici o desfăşoară pentru oameni suferinzi.
Sfinţirea Centrului ‘Sfântul Nectarie’ se înscrie în seria manifestărilor dedicate prăznuirii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.
Centrul a fost construit cu finanţare din partea Ambasadei Elveţiei, Primăriei Sectorului 2 şi a Fundaţiei ‘Hilfsverein Nymphenburg’ din Germania.
Acest prim centru modern din Bucureşti pentru pacienţii aflaţi în stadiu terminal care este construit de Biserica Ortodoxă Română are o capacitate de 28 de locuri, saloanele pentru bolnavi fiind spaţioase, cu dotări moderne, realizate după standardele de calitate în domeniul medical.
În centru există trei cabinete medicale, 14 saloane cu câte două locuri pentru bolnavi şi cu grup sanitar propriu, o capelă, birouri pentru personalul administrativ, un birou internări, o farmacie, lift pentru pacienţi şi personal, sală de mese, oficiu alimentar, spălătorie, uscătorie, călcătorie, depozite pentru materiale sanitare, produse de igienă şi haine pentru pacienţi, sală de sterilizare şi morgă.
Centrul furnizează servicii medico-sociale specializate persoanelor adulte aflate în fază terminală a unor boli incurabile, constând în creşterea calităţii vieţii acestora printr-un complex de îngrijiri medicale şi spirituale ce urmăresc tratamentul durerii fizice şi al suferinţei psihologice cauzate de boală.
La mansardă există spaţii de cazare pentru familiile pacienţilor care doresc să rămână peste noapte. Atât pacienţii, cât şi familiile acestora beneficiază de consiliere spirituală şi suport în perioada de doliu, oferite de preotul de caritate din cadrul centrului, precum şi de ceilalţi membri ai echipei.
Pacienţii beneficiază de serviciile Ambulanţei Sociale a DGASPC Sector 2, care asigură transportul la unităţile sanitare pentru investigaţii şi consultaţii de specialitate.
Echipa implicată în acordarea serviciilor de îngrijiri paliative pacienţilor aflaţi în stadiu terminal este formată din medici, preot, psiholog, psihiatru, asistenţi sociali, asistente medicale, contabil, farmacist, infirmiere şi îngrijitoare.
Pacienţii internaţi beneficiază de îngrijire medicală de tip paliativ pentru o perioadă de şase săptămâni cu posibilitatea de prelungire cu două săptămâni, timp în care li se oferă găzduire, îngrijiri medicale, hrană, consiliere psihologică şi spirituală.