Exclusiv Sfatul specialistului Stil de viață

Dr. Laura Ene, “Pastila de slăbit”: Cum să scapi simplu și sănătos de kilogramele în plus

Învinge definitiv kilogramele în plus!

Medicul nutriționist Laura Ene, specialistul Medika TV, a inaugurat o nouă rubrică în cadrul emisiunii “Secretele nutriției”, pe care o realizează în fiecare miercuri, începând cu ora 18.00.

“Pastila de slăbit” e o formulă de alimentație care înlocuiește dietele restrictive și care, aplicată zilnic, pe termen lung, poate avea rezultate uimitoare.

Dr. Laura Ene vine cu o dietă cu adevarat minune și nu cu restricții. După mai bine de 15 ani de experiență zilnică în lupta cu kilogramele în plus, ea vă propune câteva reguli simple, care, dacă sunt respectate, pot duce la pierderea kilogramelor în exces și menținerea unei greutăți cât mai aproape de normal.

Prima “Pastilă de slăbit” propusă de dr. Laura Ene se referă la organizarea unui program strict al meselor.

Sunt tot mai mulți oameni care renunță la micul dejun, masa de prânz e luată pe fugă, iar cina devine principala masă a zilei. Primul pas e să ne organizăm programul de masă într-un mod cât mai echilibrat.

Să mănânci trei mese pe zi, la intervale regulate, nu este deloc un moft. Pe lângă faptul că te ajută să elimini din program sâcâitoarea persistență a senzației de foame, îți accelerează metabolismul şi te ajută să te bucuri de saţietate şi energie întreaga zi.  Vă recomand ca micul-dejun sa fie luat până la ora 10.00, prânzul până la 15.00, iar cina nu mai târziu de ora 20.00. Ultima masă este bine să fie cu minimum 3 ore înainte de culcare. Cu cât lăsăm un timp mai mare organismului să-și termine digestia, cu atât mai odihnitor va fi somnul”, a spus dr. Laura Ene.

Persoanele care sar peste micul dejun trebuie să știe că nu e obligatoriu să ia masa imediat ce s-au trezit. Acesta poate fi înlocuit cu o gustare, dar de-a lungul zilei nu este indicat să fie mai mult de 2 mese principale și 1 gustare intermediară, respectând ora maxima impusă pentru ultima masă.

Ideal ar fi ca ultima masă a zilei să fie la ora 18.00, aceasta fiind cea mai simplă și eficientă soluție pentru slăbit. Nu toată lumea poate respecta însă această regulă, așa că acestora dr. Laura Ene le propune o variantă mai simplă: “Eu vă propun o regulă mai ușoară a orei 18.00, care funcționează de minune și care sună așa – Nu mânca nimic dulce/ făinoase/ amidon/ fructe – adică alimente ce contin carbohidrați după ora 18.00. Masa de seară ar trebui să fie alcătuită din proteine slabe – carne slabă, pește, brânzeturi, lactate și legume fără amidon – fie că e vorba de salate, legume gătite la abur/ la cuptor/ la grătar sau sote ori sub formă de supă/ciorbă. Poate vă mirați că vă recomand supa seara, însă este cel mai sănătos, sățios, hrănitor și de ajutor pentru siluetă fel de mâncare, cel mai potrivit pentru masa de seară”

Pastele, orezul, cartofii și leguminoasele boabe trebuie mutate la masa prânz, pâinea trebuie mâncată numai dimineața, iar fructele pot fi gustări, dar nu mai târziu de ora 18.00. Și seara putem avea o gustare, care să fie din lactate – iaurt, kefir, sana, bune atât pentru stomac, cât și pentru siluetă.

Medicul Laura Ene avertizează că, odată stabilit un program al meselor, ronțăielile nu mai sunt permise de-a lungul zilei.

Cel mai rău obicei de care este foarte important sa scapi este acela al ronțăitului între mese. CINE CIUGULEȘTE – NU SLĂBEȘTE! Nu ronțăi și nu ciuguli pe parcursul zilei. Dacă respecți mesele principale îți va fi ușor să renunți la acest obicei care te costă multe kilograme în plus, fără măcar să îţi dai seama.  Stabilește clar numărul şi orarul meselor și al gustărilor, pentru a obține și menţine senzaţia de saţietate, energia şi claritatea mentală pe parcursul întregii zile. NU TE ÎNFOMETA ZIUA! Ai nevoie ca în timpul zilei să mănânci, astfel încât seara să poți ține dieta”, a mai spus dr. Laura Ene.