Posibilitatea de a crea pașapoarte digitale de vaccinare, ca garanție pentru călătoriile internaționale sau participarea la evenimente publice, este intens dezbătută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) împreună cu o serie de companii de IT. Dacă pe de o parte acestea sunt considerate o garanție a statutului neagtiv la COVID-19, de cealaltă parte este luată în discuție o privare de libertate și încălcare a dreptului la libera circulație.
Specialiști din sănătate și din domeniul noilor tehnologii analizează efectele secundare pe care introducerea acestor pașapoarte le-ar putea avea: industria turismului și a divertismentului ar avea clar de câștigat de pe urma eliminării testelor, a restricțiilor de călătorie și a perioadelor de carantină și izolare pentru pacienții care prezintă dovada vaccinării, dar în același timp pașaportul se poate transforma într-o nouă formă de discriminare , ce va determina restrângerea drepturilor, a vieții sociale și a libertății persoanelor care nu au avut parte de vaccin.
Crearea pașapoartelor digitale ar fi o modalitate pentru a ajuta economia globală, însă majoritatea statelor europene iau în calcul și faptul că în momentul de față vaccinurile nu garantează o protecție absolută față de transmiterea virusului și atrag atenția că procesul de vaccinare nu decurge în mod egal în fiecare țară.
Îns plus, un astfel de certificat trebuie să fie în conformitate cu reglementările de trecere a graniței dintr-o țară în alta, iar unul dintre furnizorii globali de tehnologie susține că certificatul nu trebuie să folosească date de identitate, doar să specifice cum arată persoana respectivă și dacă a fost vaccinată. De aceea, cei care se ocupă de dezvoltarea pașapoartelor digitale trebuie să creeze un sistem care să fie valabil la nivel global.
Cu toate acestea, unele companii chineze au început crearea unor proprii versiuni de pașapoarte pentru a avea liber acces la spațiile comerciale, iar Islanda a eliberat deja primele certificate de vaccinare.