Părul tău ar putea prezice dacă vei suferi sau nu de boli cardiovasculare

Hormonul stresului măsurat în păr poate arăta predispoziția către bolile cardiovasculare. Acestea sunt concluziile unei noi cercetări, prezentate în cadrul Congresului european privind obezitatea (ECO) din acest an, care s-a desfășurat la Dublin, Irlanda (17-20 mai), care sugerează că nivelurile de glucocorticoizi (o clasă de hormoni steroizi secretați ca răspuns la stres) prezente în părul indivizilor ar putea indica care dintre aceștia sunt mai predispuși să sufere de boli cardiovasculare (BCV) în viitor.

Nivelurile pe termen lung ale cortizolului din părul scalpului și ale formei sale inactive, cortizonul din păr, sunt biomarkeri din ce în ce mai utilizați care reprezintă expunerea cumulativă la glucocorticoizi în lunile precedente.

Există un număr mare de dovezi care indică faptul că hormonii de stres cortizol și cortizon afectează metabolismul organismului și distribuția grăsimilor, însă datele privind nivelurile acestor hormoni de stres și efectul lor asupra rezultatelor pe termen lung ale bolilor cardiovasculare sunt puține.

„Există o cantitate enormă de dovezi care arată că stresul cronic este un factor serios în determinarea stării generale de sănătate”, spune autorul principal al studiului, dr. Eline van der Valk, de la Centrul Medical Universitar Erasmus din Rotterdam, Olanda.

Constatările cercetătorilor indică faptul că persoanele cu niveluri mai ridicate de glucocorticoizi în păr pe termen lung par să aibă o probabilitate semnificativ mai mare de a dezvolta în special boli cardiace și circulatorii.

Pentru a afla mai multe, cercetătorii au analizat nivelurile de cortizol și cortizon în 6.341 de mostre de păr de la bărbați și femei adulți (cu vârsta de 18 ani și peste) înscriși în Lifelines – un studiu multigenerațional care include peste 167.000 de participanți din populația nordică a Olandei.

Părul participanților la studiu a fost testat, iar participanții au fost urmăriți în medie timp de 5-7 ani pentru a evalua relația pe termen lung dintre nivelurile de cortizol și cortizon și incidentele de boli cardiovasculare. În acest interval de timp, s-au înregistrat 133 de evenimente de BCV.

Oamenii de știință au ajustat factorii cunoscuți ca fiind legați de un risc crescut de BCV, inclusiv vârsta, sexul, circumferința taliei, fumatul, tensiunea arterială și diabetul zaharat de tip 2.

Cercetătorii au constatat că persoanele cu niveluri mai ridicate de cortizon pe termen lung au fost de două ori mai susceptibile de a suferi un eveniment cardiovascular precum un AVC sau un infarct miocardic, și probabilitatea a fost de peste trei ori mai mare la cei cu vârsta de 57 de ani sau mai tineri. Cu toate acestea, în jumătatea cea mai în vârstă a cazurilor de BCV (cu vârsta de 57 de ani și mai mult), cortizonul și cortizolul din păr nu au fost strâns legate de incidentul de BCV.

„Speranța noastră este că analiza părului se poate dovedi în cele din urmă utilă ca un test care poate ajuta medicii să determine ce persoane ar putea avea un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare”, spune profesorul Elisabeth van Rossum, cercetătorul principal al studiului de la Centrul Medical al Universității Erasmus.
Potrivit autorilor studiului, în viitor, țintirea efectelor hormonilor de stres din organism ar putea deveni o nouă țintă de tratament.

Aceștia au indicat și câteva limitări ale studiului, printre care și faptul că acesta a fost unul observațional și nu dovedește că stresul provoacă boli cardiovasculare, dar indică faptul că acestea sunt legate.

De asemenea, ei remarcă faptul că majoritatea participanților s-au autoidentificat ca fiind de culoare albă și proveneau dintr-o singură zonă a Olandei, astfel că rezultatele ar putea să nu fie generalizabile la alte populații. Autorii au mai precizat că, deși vârsta, sexul, circumferința taliei, fumatul, tensiunea arterială și diabetul zaharat de tip 2 au fost ajustate în cadrul analizei, este posibil să existe și alți factori nemăsurați care ar fi putut influența rezultatele.

Sursa

 

 

 

 

Categorii: Breaking Medika
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea