Sănătatea în România Știri

Parlamentar PSD despre Programul privind creșterea natalității: „Cel mai important este să stimulăm natalitatea în România!”

În urmă cu o săptămână, Coaliția de guvernare și-a dat acordul cu privire la alocările financiare necesare implementării Programului național destinat femeilor singure care nu pot avea copii din cauza infertilității. Membră a Grupului Parlamentar PSD, deputatul Alexandra Huțu a explicat într-o declarație de presă de această măsură este una oportună.

În opinia deputatului Alexandra Huțu, este necesar ca România să adopte programe prin care să crească natalitatea. „Cel mai important este să stimulăm natalitatea în România prin orice mijloace, având în vedere declinul demografic accentuat, precum şi sporul natural negativ din ultimii ani. În urma aprobării acestui program se va majora exponențial numărul de proceduri de fertilizare pe fiecare județ, de la circa 10 la 250 de proceduri, ceea ce va reprezenta un imbold semnificativ pentru creşterea numărului de naşteri”, a declarat deputatul Alexandra Huţu.

Reamintim că, recent, Ministerul Familiei și Ministerul Muncii au adoptat Hotărârea de Guvern ca care prevede acordarea sumei de 15.000 de lei pentru decontarea procedurilor necesare obținerii unei sarcini pentru fiecare cuplu sau femeie singură. Până la final de an vor fi suportate 2500 de proceduri, iar pe tot parcursul anului viitor se vor deconta până la 10.000.

Deputatul Alexandra Huțu face apel către toate femeile care doresc să aducă pe lume un copil și se confruntă cu probleme de fertilitate să se înscrie în acest program. „Le transmit femeilor care doresc să devină mame şi nu au reuşit, iar soluţia o reprezintă procedurile de fertilizare, să se înscrie în acest program naţional pentru a beneficia de sumele necesare pentru realizarea acestora. Îmi iau angajamentul ca în momentul în care va fi finalizat şi publicat Ordinul comun de ministru al familiei şi cel al muncii cu normele de aplicare pentru acest program, să le promovez public şi să organizez acţiuni de informare la nivelul comunităţilor locale alături de reprezentaţii unităţilor administrativ-teritoriale”, a subliniat deputatul social-democrat.