Sfatul specialistului Știri

Părerea experților despre scandalul din gimnastica mondială: „Și în România ar putea exista astfel de situații”

Acuzații de abuzuri și chiar hărțuire sexuală zguduie din temelii gimnastica mondială, după ce un documentar ce prezintă un astfel de subiect a fost difuzat pe cea mai mare rețea de streaming video din lume. Specialiștii din domeniul sportului consideră că și în România ar putea exista astfel de situații.

În paralel cu documentarul care rulează pe internet, un raport al Federației Australiene de Gimnastică scoate la iveală numeroase abuzuri pe care sportivele le-au suferit începând cu anii 80 și până în prezent. Specialiștii români în domeniul sportului susțin că aceste situații sunt des întâlnite în sporturi precum gimnastica sau cele în care există echipe de fete.

În general, în aceste sporturi, precum gimnastica sau tenisul, chiar și în sporturile de echipă, este un sistem închis unde rareori ies lucrurile urâte la iveală. Și atunci ele trenează, se dezvoltă și la un moment dat apar și apar în cascadă. Nu este o surpriză”, a precizat dr. Pompiliu Popescu, medic sportiv, la Medika TV.

Pentru a evita astfel de situații, membrii staff-ului din spatele sportivelor trebuie să dea dovadă de o înaltă ținută morală și deontologică.

„Trebuie să existe un staff cu o ținută morală deosebită. Dacă staff-ul are o deontologie exemplară, nu vor exista astfel de situații. Astfel de cazuri pot fi oriunde, chiar și la noi în țară ar putea să existe astfel de situații. Totul este ca la cel mai mic semn, ele să fie aduse la cunoștință celor din proximitate, mai ales părinților”, a mai spus dr. Pompiliu Popescu.