Parchetul General cercetează tragedia de la Spitalul Județean Piatra Neamț. Prefect: ”Secția, mutată fără avizul DSP”. Managerul spitalului dezminte

O amplă anchetă a fost deschisă în urma tragediei de sâmbătă seara de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, în care zece oameni aflați în Secția ATI și-au pierdut viața. Victimele, toate intubate, trei femei și șapte bărbați, aveau între 67 și 88 de ani. Dosarul penal a fost preluat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În timp ce anchetatorii încearcă să stabilească cauza exactă a tragediei, prefectul județului Neamț, George Lazăr, a declarat faptul că secția ATI a unității medicale pentru pacienții COVID-19 a fost mutată de la etajul al treilea, la etajul al doilea, în cursul zilei de sâmbătă, fără a avea avizul DSP.

„Secţia care a ars a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP. Cu toate că era o modificare a structurii, nu s-a făcut adresa la DSP, era obligatoriu ca spitalul să facă acest lucru. […] La etajul 2 s-au făcut, în ultimele zile, lucrări în regie proprie pentru a mari capacitatea secţiei de ATI, care până acum funcţiona la un etaj mai sus. E doar o teorie, o supoziţie, încă nu a fost confirmată, că această mutare nu a respectat cadrul legal şi nu au fost verificări din partea celor care aveau competenţă şi răspundeau tehnic pentru această modificare. Specialiştii de la ISU, procurorii, poliţiştii, criminalistii trebuie să stabilească date concrete în urmă anchetei. Acum sunt nişte date care se desprind din discuţiile avute cu cadrele medicale şi cei de la ISU. A fost un fel de «hei-rup» de a muta secţia de la etajul 3 la etajul 2, efectuând lucrări pe cont propriu. Spitalul a greşit că a făcut lucrările fără aprobare„ a declarat George Lazăr, pentru Digi24.

La postul public de televiziune, Lucian Micu, directorul Spitalului Județean Neamț, l-a contrazis pe prefectul de Neamț: ”Este o informație care s-a preluat greșit. Atât etajul 3, cât și etajul 2, sunt avizate de către DSP ca secții ATI și frecvent se mută pacienți de la un etaj la altul. Practic, ieri nu s-a întâmplat nimic altceva decât au fost mutați pacienți de la etajul 3, la etajul 2 și atâta tot. Este drept că pe parcursul ultimelor 3 săptămâni s-au făcut lucrări pentru a crea încă 4 paturi suplimentare la ATI, însă ele s-au făcut în altă zonă decât cea în care s-a produs incendiul și nu are nicio legatură cu instalațiile de acolo. Nici nu era pusa în funcțiune”, a declarat Micu la TVR.

Ceilalți pacienți aflat în al doilea salon ATI nu au avut de suferit de pe urma incendiului. Când s-a declanșat incendiul în primul salon, pacienții din salonul 2 au fost transferați la UPU unde, doi dintre ei au decedat din cauza infecției cu virusul SARS COV2. Ceilalți 6 pacienți au fost transferați către unitatea modulară de la Lețcani, în cursul nopții.

Aflat în vizită de lucru la Piatra Neamț pentru a evalua pagubele, ministrul Sănătății Nelu Tătaru, a precizat că „Spitalul va fi trecut în coordonarea Ministerului Sănătății”, potrivit mesagerulneamt.ro.

Se pare că incendiul ar fi izbucnit din cauza unui injectomat, aparat folosit pentru injectarea automată de medicamente pacienților internați la ATI.

Reamintim faptul că sâmbătă seara, în jurul orei 19,00, un incendiu de proporții a cuprins secția ATI-COVID-19 a Spitalului Județean Piatra Neamț. În urma incendiului, 10 pacienți au murit, iar alte 7 persoane au fost rănite grav. Răniții au fost transferați la Iași.

O parte dintre pacienți au fost salvați de medicul Ioan Cătălin Denciu, specialist ATI, care a intrat în salonul cuprins de flăcări pentru a-i scoate afară pe bolnavi . Medicul salvator se află în stare critică din cauza arsurilor și a fost transferat la un spital destinat marilor arși din Bruxelles.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes