Dincolo de problemele sistemului medical, pandemia de COVID-19 are urmări dramatice și asupra sectorului economic. Situația ar putea fi redresată dacă guvernanții și-ar face temele corespunzător, sunt de părere specialiștii în economie.
Dana Chera, moderatorul emisiunii „Medika Special”, a încercat în ediția de joi să descopere dacă într-adevăr măsurile sanitare mai dure pe care autoritățile evită să și le asume ar putea avea efecte negative asupra economiei naționale. Doi dintre invitații emisiunii au explicat că dezastrul economic din România nu are însă legătură cu pandemia.
„Problema este simplificată la următorul aspect: pe teritoriul actual al României, numai statistica zice că e o economie. Pe teritoriul actual al României există două economii: una aparținând capitalului străin și una aparținând capitalului românesc. Ansamblul acesta statistic este jumătate – jumătate. Capitalul străin deține 53%. Problema este că cele două economii nu au legătură una cu alta. Economia străină lucrează pentru economiile din care provine, se aprovizionează din rețelele lor internaționale, nu are nicio legătură cu economia românească. Aceste două economii au sarcini diferite. Economia românească trebuie să susțină întreaga activitate din România, însă economia românească este șubredă și nu poate face asta”, a precizat prof. Ilie Șerbănescu, analist economic, în cadrul emisiunii de la Medika TV.
De asemenea, o altă problemă este generată de lipsa de răspuns a autorităților și de incapacitatea acestora de a găsi cele mai bune soluții pentru a depăși criza economică în care ne aflăm.
„Presiunile nu vin de la economie, mediul economic are abilitatea de a găsi soluții, accesând bugetul public. Că veniturile acelea se fac așa cum se fac, mediul economic se descurcă, cu excepția câtorva sectoare clar văduvite. Toată bâlbâiala aceasta vine din incapacitatea oamenilor politici de a gândi modele și de a le pune în aplicare, mecanisme prin care să țină sub control răspândirea virusului. Sunt incapabili să genereze soluții. Este suficient să se audă 20 de voci pe posturile publice de televiziune, este suficient să apară 5 articole pe Facebook, câțiva formatori de opinie și gata și-au schimbat opinia. Din păcate, sunt extrem de slabi, iar perspectivele nu sunt deloc roz. Vorbim despre bugetul aprobat recent”, a spus Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS), pentru Medika TV.