Pandemia nu ține pe loc alte epidemii. O boală infecțioasă face ravagii în America Latină

Pe măsură ce coronavirusul continuă să fie cea mai mortală infecție din lume, o altă boală, tot de natură infecțioasă, ignorată în actualul context, continuă să facă victime în zone din America Centrală și Caraibe.

Febra denga cunoscută și sub denumirea de ”febra oaselor rupte” pentru că provoacă dureri foarte mari ale oaselor și articulațiilor, ia proporții în America Latină, dar lupta cu coronavirusul a distras atenția de la această amenințare.

În țări cum ar fi Paraguay, Ecuador sau Columbia, s-au semnalat cazuri ale unor pacienți care aveau simptomele febrei denga, dar care au refuzat să meargă la spital de teamă că vor fi infectați cu SARS-CoV-2. Și în Panama și Costa Rica există temerea că boala infecțioasă încă ucide oameni în timp ce mapamondul este concentrat pe lupta cu coronavirusul, scrie dailystar.co.uk.

Organizația Pan-Americană pentru Sănătate (PAHO) apreciază că în 2020 ar putea fi rate mari de infectare cu denga care ar putea supraaglomera saloanele ATI și ar putea ucide oameni, chiar în absența presiunilor pe care le pune asupra sistemului pandemia COVID-19.

În toată lumea, abordarea diferitelor boli este afectată de pandemia COVID-19. În Europa, restricțiile au făcut ca sezonul gripei să se încheie mai repede. Dar, sunt și multe efecte grave. În Africa, după ce s-au închis frontierele, s-au blocat transporturile cu vaccinuri împotriva rujeolei și cu alte materiale și medicamente. În America Latină este încă epidemie de febră denga, izbucnită la sfârșitul anului 2018. Infecțiile în cele două Americi au ajuns la 3,1 milioane, în 2019, iar 1500 de oameni au murit în Alerica Latină și în Caraibe. Răspândită de țânțari, boala infecțioasă produce focare care se manifestă, de obicei, pe o perioadă de trei până la cinci ani de la izbucnirea epidemiei. În momentul de față sunt în circulație patru tulpini ale virusului care provoacă febra denga, iar oamenii pot face infecția de mai multe ori, reinfectarea generând forme mai severe. Numărul de cazuri ar trebui să înceapă să scadă în a doua jumăate a acestui an, preconizează PAHO.

Cu toate că nu este o boală fatală și poate fi tratată cu analgezice, febra denga provoacă simptome precum oboseala, perderea în greutate și depresia, ceea ce afectează capacitatea de muncă a bolnavilor, pe perioadă mai lungă de timp.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes