Sănătatea în România Sfatul specialistului Știri

Pandemia ar putea lovi din nou de la toamnă. Medicii ne spun la ce să ne așteptăm

Așteptate cu bucurie de milioane de români, măsurile de relaxare ar trebui realizate cu prudență. De la toamnă, s-ar putea ca un nou val de COVID-19 să ne dea viețile peste cap.

Specialiștii consideră că noul val de infectări cu care ne-am putea confrunta din toamnă ar putea fi generat de tulpinile mutante ale SARS-CoV-2. Este foarte posibil ca structura genetică a virusului să sufere modificări, care vor face vaccinurile ineficiente.

Sub presiunea trecerii de la individ la individ, sub presiunea surselor de infecție care vin la noi în țară, cu alte tulpini, sub presiunea vaccinării, care ne protejează, vor apărea alte tulpini și vor fi niște tulpini imprevizibile și ne așteptăm ca odată cu o astfel de tulpină să apară un val undeva cu începutul sezonului rece și, poate, după sărbătorile de iarnă, încă un val, după care încet-încet , pandemia va intra în acel trend descendent intrinsec și se va dilua ușor”, a declarat dr. Carmen Dorobăț, medic primar boli infecțioase, în direct la Medika TV.

Alte voci din lumea medicală susțin că boala COVID-19 este în continuare un mister pentru cei care o cercetează.

„În cazul în care există acea mutație de care noi toți ne temem, ea nu poate fi inactivată de anticorpi. O tulpină este rezistentă în momentul în care nu mai reacționăm. Această boală este o loterie genetică ce trebuie încă descifrată”, a precizat dr. Radu Ciornei, specialist în imunologie, în direct la Medika TV.