Paliația, “Cenușăreasa” sistemului medical din România. Bolnavii în fază terminală, lăsați să moară în chinuri

Pentru bolnavii în fază terminală, sistemul medical din România nu poate face nimic. De cele mai multe ori, aceștia își găsesc sfârșitul în spitale, ignorați de cadrele medicale.

Paliația reprezintă o ramură a medicinei care are rolul de a asigura servicii medicale de calitate pentru bolnavii aflați în fază terminală. La noi în țară există doar câteva centre private unde bolnavii au parte de paliație. O explicație pentru care spitalele refuză să acorde îngrijiri paliative o reprezintă costurile foarte mari pe care le implică.

După părerea mea este un consumator de resurse fizice, materiale umane și de empatie. Iar pentru centrele private, am discutat cu câteva centre mari și mi s-a spus clar că pentru ei paliația nu este profitabilă. Și le-am spus că știți că tratarea pacienților oncologici nu înseamnă doar să încasezi niște bani de la Casa de Sănătate. Orice om trebuie să moară decent, este inuman să mori în condiții execrabile. Chiar pentru spitalele de stat reprezintă un mare consumator de resurse”, a explicat dr. Lucian Sandu, medic primar ATI, cu competențe în terapia durerii și îngrijire paliativă, în direct la Medika TV.

Lipsa asigurării unor servicii medicale bolnavilor în stare gravă încalcă practic dreptul fundamental la sănătate pe care Constituția României îl garantează. Iar sistemul profită de incapacitatea oamenilor de a cunoaște aceste aspecte de ordin legal. „Noi, recunoscându-ne drepturile, ne luăm după cei din spitale, da, mai are o săptămână de trăit, puteți să luați pacientul acasă. Lucrurile nu stau deloc așa. Dacă există astfel de cazuri, pacienții au dreptul de a muri decent. Paliația este prevăzută în drepturile fundamentale”, a precizat avocatul Adrian Cuculis, la Medika TV.

Experiențele personale i-au determinat pe oameni să aleagă să lupte pentru drepturile pacienților aflați în fază terminală. Alexandra Cârstea, președintele Asociației „Victoria Mea”, vrea să determine instituțiile statului să adopte controversata Lege a Cannabisului, prin intermediul căreia vrea să aducă alinare suferinzilor.

Este înfiorător, vreau să mă lupt cu sistemul, o fac în amintirea mamei mele pentru care am luptat. Mizeriile pe care le trăiește un om bolnav în spitalele din România sunt greu de exprimat în cuvinte. Am stat cu mama acasă 4 ani, pentru că am refuzat să o aduc la spital. Mă rugam de prietenii mei să doneze sânge pentru a o ajuta. Am ajutat de nenumărate ori sistemul acesta infect, aducând multe lucruri de acasă. În anul în care mama a murit, în anul 2019, am adus de acasă halate, papuci de plastic, am cumpărat rezerve și le-am adus acolo”, a declarat Alexandra Cârstea.

Statistica oficială arată că în România peste 100.000 de oameni au nevoie anual de îngrijiri medicale paliative.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes