Pacienții în stare gravă refuză să meargă la spital. Medic de familie: „Ne rugăm de ei să sune la 112!”

Implicați în procesul de evaluare și monitorizare a pacienților cu forme ușoare de COVID-19, medicii de familie se plâng de slaba colaborare pe care o au cu bolnavii. Mulți dintre pacienți refuză categoric să meargă la spital, deși au nevoie de consult medical de specialitate.

Pentru ca în spitale să aibă acces doar bolnavii de COVID-19 care dezvoltă forme grave ale bolii, Ministerul Sănătății a elaborat o strategie în baza căreia cazurile ușoare de boală să fie evaluate și monitorizate la domiciliu, de către medicii de familie.

Fără să mai surprindă pe nimeni, această strategie funcționează doar pe hârtie, pentru că în realitate foarte puțini pacienți colaborează cu medicii lor. Mai grav este că lipsa de comunicare apare exact în momentele în care bolnavii trebuie să ajungă la un specialist.

Dacă pacientul ascunde orice fel de simptome, din orice motiv, ori că nu înțelege pe deplin boala, ori că îi este frică să meargă la spital, lucrurile pot avea o evoluție nefericită. Majoritatea cazurilor sunt ușoare în continuare, nu am observat o agravare a simptomelor și a agresivității virusului. Observăm acum că foarte mulți pacienți refuză să meargă la spital. Le explicăm că au într-adevăr simptome nu foarte grave, dar că ar trebui să meargă la spital, dar ei refuză. O parte pentru că au vorbit cu prieteni, o parte pentru că au văzut la televizor acele povești cu ambulanțele care așteptau cu orele în curtea spitalelor sau că vine ambulanța la 2-3 dimineața să-i ia de acasă”, a explicat dr. Raluca Zoițanu, medic de familie și președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, la Medika Tv.

Medicii și-ar dori ca strategia elaborată de Ministerul Sănătății să le dea posibilitatea de a putea suna la 112 atunci când starea de sănătate a bolnavilor începe să se înrăutățească. „Aici apare o discuție: dacă noi ca medici de familie putem să sunăm la 112 și să spunem uitați, eu sunt medicul de familie al pacientului X, care stă la adresa și cred că trebuie să mergeți să-l evaluați acasă. Iar prin București nu am auzit acest lucru, dar prin țară s-au întâmplat cazuri în care să se supere Ambulanța, pentru că s-au dus la domiciliul pacienților, iar aceștia au refuzat să meargă la spital”, mai spune dr. Raluca Zoițanu.

De asemenea, chiar și contacții celor pozitivi care ar trebui să se testeze refuză categoric să ceară ajutorul specialiștilor. „Avem și cazuri de pacienți care ne sună și cărora le explicăm că pot fi testați gratuit prin intermediul DSP, dar ei refuză pentru că nu mai vor să stea 14 zile în casă”, a mai spus dr. Raluca Zoițanu.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes